Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

”De bryr sig inte om vi röker”

Hälften av högstadieskolorna följer inte lagen om rökförbud på skolområdet, Dalhemsskolan med 350 elever har inga bekymmer med rökning enligt rektorn Åsa Karlsson.

Som Helsingborgs Dagblad skrev igår har Helsingborg stads tillståndsenhet gjort en kartläggning av de allra flesta högstadie- och gymnasieskolorna i kommunen, där visar det sig att merparten bryter mot lagen om en rökfri skolmiljö. I fjor visade en undersökning från länsstyrelsen att nio av tio skolor i Skåne inte följer rökförbudet.
Åsa Karlsson tycker inte att hennes skola har något problem med rökning.Bild: Patricia Ståhl
Åsa Karlsson säger att det finns både lärare och elever som röker på Dalhemsskolan, men att alla lämnar skolans område när de ska röka. Eleverna vi har pratat med säger däremot helt något annat.
– Vissa elever röker precis utanför dörren, men när läraren kommer och säger till dem så går de utanför skolans område, säger Renat Gudinci.
Läs också Skolor bryter mot lagkravet om rökfritt
Rektorn säger också att de ibland på vintrarna har fått klagomål från grannar om att det har stått ungdomar och rökt i deras trappuppgång.
– Det har jag hört, några till och med gömmer sig på skolans område för att röka, säger Sara Ismail.
Sara Ismail, Payam Barani och Maram Chaaban går alla i nian och är enade i frågan o rökning.Bild: Patricia Ståhl
Några av eleverna vi har pratat med säger att de har provat röka, vissa säger att de röker mer regelbundet. Men någon utbildning eller information om rökning har inte eleverna fått.
– De pratar lite om det på idrotten, men alla vet väl att rökning är dåligt, säger Åsa Karlsson.
Både rektor och elever tror däremot att det blir svårt att göra situationen ännu bättre, men av helt olika anledningar.
– De bryr sig ändå inte om vi röker, de röker ju själva, säger Payam Barani.
– Det är svårt att ha rökförbud, någonstans får de ju sina cigaretter ifrån till exempel, säger Åsa Karlsson.
Niondeklassaren Renat Gudinci tycker att det vore bra om det pratades mer om rökning i skolan.Bild: Patricia Ståhl
Till hösten planerar Helsingborgs stad en utbildning som ska hjälpa skolor att ta fram en handlingsplan för tobaksfri skolmiljö.
– Okej, för det enda vi har fått göra hittills är att fylla i enkäter, om vi har provat röka och liknande, säger Renat Gudinci.
Gå till toppen