Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missade id-kontroller ger inga miljonböter

Skånetrafiken, DSB och Scandlines riskerade böter på 1,2 miljoner kronor för att 25 resenärer inte id-kontrollerats. Men de tre bolagen frias från ansvar.

Sedan den 4 januari måste den resenär som vill åka buss, tåg eller färja över Öresund visa upp giltiga id-handlingar.
Läs också Här är ärendena som Transportstyrelsen granskat
Men det är inte resenären som råkar illa ut om man kommer till Lernacken, Hyllie eller Helsingborg utan godkända resedokument. Den svenska regeringen har fattat beslut om ett transportöransvar som innebär att det är upp till bussbolaget, järnvägsbolaget eller färjebolaget att se till att ingen släpps ombord utan giltiga id-handlingar.
Transportstyrelsen har hittills handlagt 26 ärenden om id-kontroller som uteblivit. Men häromdagen skrev man av 25 av dem.Bild: Arkivfoto: Johan Pihlemark
Därför ska DSB inte släppa en jäkel över bron, för att låna en fras från Fänrik Ståls sägner, om denne jäkel visar sig sakna pass, körkort eller annan godkänd id-handling.
Samma regel gäller för busstrafiken på Öresundsbron och för färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör. Varje avsteg från den regeln leder till att transportbolagen riskerar en sanktionsavgift på 50 000 kronor.
Transportstyrelsen har hittills handlagt 26 sådana ärenden, som kommit in från polisen efter kontroll. Men häromdagen skrev man av 25 av dem. Transportstyrelsen ansåg att DSB, Skånetrafiken och Scandlines hade gett rimliga förklaringar till att resenärer kunnat ta sig över Öresund till Malmö eller Helsingborg utan giltiga id-handlingar.
Scandlines slipper sanktionsavgifter på 500 000 kronor. Transportstyrelsen avskriver polisanmälningarna om att färjebolaget slarvat med tio id-kontroller.Bild: Arkivfoto: Göran Stenberg
– Det innebär att transportören inte kommer att få sanktionsavgift i just de ärendena. Anledningen till att vi har skrivit av ärendena är att vi inte utifrån de underlag vi har fått kan bedöma att transportören har brutit mot sin kontrollskyldighet, säger Henrik Olars.
Det enda bolag som nu hotas av en sanktionsavgift är Bergkvarabuss, som kan få betala 50 000 kronor för att en av bolagets chaufförer inte hade hjärta att stanna för att köra ut en illa klädd somalisk tonåring i vinterkylan.
– Det ärendet utreder polisen fortfarande, säger Henrik Olars.
De bolag som anklagas för att ha missat att utföra id-kontroller har stora pengar att tjäna genom att överbevisa Transportstyrelsen om att de personer som kommit till Sverige utan giltiga id-handlingar faktiskt visade upp en godkänd legitimation före avresan från Danmark. Det är därför som DSB fotograferar samtliga id-handlingar som visas upp vid kontrollerna på Kastrup.
Sydsvenskan och HD har begärt ut de anmälningar som gått in från gränspolisen i Region Syd till Transportstyrelsen i Stockholm om att transportörerna inte skulle ha fullgjort sin skyldighet att kontrollera resenärernas id-handlingar.
Anmälningarna gjordes från den 5 januari och framåt. De visar att det under de första veckorna av id-kontroller förekom flera fall av missförstånd mellan dansk och svensk polis.
Reglerna gäller även för busstrafiken över Öresundsbron.Bild: Arkivfoto: Jenny Leyman
De visar också att id-kontrollörerna på dansk sida av Öresund tycks ha blivit hårdare i sina bedömningar och att de under de senaste fem veckorna bara anklagats för att ha släppt förbi sex resenärer utan giltiga id-handlingar.

Två typer av kontroller vid gränsen

Lagen om id-kontroller tillämpas sedan den 4 februari. Den säger att de bolag som fraktar passagerare över Öresund måste id-kontrollera alla passagerare på dansk mark innan avfärden. Taxibolag är dock undantagna från regeln.
Tillfälliga gränskontroller infördes i Sverige i november. De utförs på alla inresande till Sverige för att polisen ska ha kontroll över vem som reser in i Sverige. De som saknar rätt att vistas i Sverige återsänds antingen till Danmark eller förs till Migrationsverket där de kan söka asyl.
Gå till toppen