Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De blågröna hemlighåller privatiseringar av vårdboenden in i det sista

Fyra vårdboenden och fyra LSS-boenden ska läggas ut i privata händer. I kväll fattar de styrande vårdpolitikerna beslut om vilka. Men allt hemlighålls så länge som möjligt.

De styrande blågröna partierna gick i oktober ut med att fyra vårdboenden för äldre och fyra LSS-boenden för handikappade ska läggas ut på entreprenad.
Personal på i princip alla vårdboenden har protesterat mot planerna. Facket Kommunal likaså. Anhöriga och direkt berörda har också riktat hård kritik.
Oro, ilska och frustration.
Men de blågröna har inte velat säga vilka boenden som är aktuella.
De säger inte heller någonting i kväll efter vård- och omsorgsnämndens möte.
Först på fredag förmiddag blir allt offentligt.
– Hela ärendet är sekretessbelagt. Detta berör tusentals människor. Äldre, anhöriga, anställda och övriga helsingborgare förvägras rätten att få insyn i ärendet. Det är inte okej ur demokratisk aspekt, säger Jan Björklund, ledare för Socialdemokraterna.
Han tar ny sats:
– Det är fegt och oförskämt. Man ska stå för sin åsikt. Nej, det här är riktigt dåligt ledarskap.
Jan Björklund vänder sig också mot att dagordningen till nämndens möte inte berättar vad som ska upp till beslut i kväll. Det handlar om fem ärenden som bland annat rör vilka boenden som ska läggas ut på entreprenad och förfrågningsunderlag som ska gå ut i upphandlingen.
Sedan dagordningen lades ut på stadens hemsida står det bara "sekretess" vid dessa fem ärenden.
– Att mörklägga dagordningen är fel. Vi vill därför pröva om kvällens beslut är lagliga. Vi kommer inte att godkänna dagordningen, utan begära att ärendena lyfts ut, säger Jan Björklund.
Han har inget att säga om att förfrågningsunderlaget är sekretessbelagt tills det har offentliggjorts för alla och envar. Sådan är lagen.
Men inte det övriga.
– Det här är viktiga beslut och det har skapat mycket oro. Jag får samtal, mejl och meddelanden på Facebook från oroliga, anhöriga och anställda. Mörkläggningen stänger ute alla grupper från att vara med och diskutera. Det här agerandet ifrågasätter hela vårt demokratiska system, säger Jan Björklund.
Maria Nilsson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, blir förvånad över att ärendena inte står utsatta på dagordningen.
– Det verkar märkligt, säger hon.
Maria Nilsson kontaktar en tjänstman, ringer sedan tillbaka till HD och säger:
– Det var ett misstag. Självklart ska rubrikerna till ärendena synas där.
Vid lunchtid har dock ingen ändring skett på dagordningen på nätet.
Maria Nilsson försvarar däremot att alla förslag till beslut hålls hemlig till fredag förmiddag.
– Jag vill presentera allt i sin helhet. Vilka enheter det gäller och vad förfrågningsunderlagen innehåller. Då får alla berörda information samtidigt från oss. Och då kan vi argumentera för hur vi tänker och svara på alla frågor, säger Maria Nilsson.
Vid tidigare tillfälle har kommunen i god tid före beslut gått ut med vilka vårdboenden som skulle läggas ut på entreprenad.
Inget hindrar att politikerna gjort likadant den här gången.
– Det finns för- och nackdelar. Om vi gjort så hade de sluppit att gå och undra. Men likväl hade de inte fått svar på frågor som vilka krav vi ställer på entreprenörerna. De får nu allt i ett sammanhang när vi släpper det på fredag förmiddag .
Men då har ju inte de direkt berörda kunnat säga sitt innan beslutet är fattat?
– Nej, så är det ju. Men jag har vägt samman och tycker det är viktigt att presentera allt i sin helhet. Vilka krav vi ställer och vad utförarna ska leverera är näst intill det viktiga, säger Maria Nilsson.
Håller ni det hemligt för att ni är rädda för debatter innan ni tar beslut?
– Nej, verkligen inte. Snarare tvärtom. Nu debatteras det på alla ställen, inte bara de som blir aktuella. Och det har varit en ganska livlig debatt. Jag hade inte väntat mig annat, detta väcker många frågor.
Kommunen talar om öppenhet och transparens. Och inte minst Centerpartiet talar om medborgarnas rätt till inflytande.
Hur rimmar det med detta?
– Jag tycker inte alls det rimmar illa. Jag har fått massor av samtal och mejl, jag har besökt många boenden och diskuterat med personal, fack, äldre och deras anhöriga. Jag har varit öppen och lyssnat och tagit del av oro och känslor, säger Maria Nilsson.
Trots oro och protester står de blågröna fast vid att lägga ut vård- och LSS-boenden på entreprenad.
De vill inte att kommunen ska ha monopol på detta.
– Det är bra med mer än en utförare. Mångfald kan höja kvaliteten och det är kvaliteten vi fokuserar på. Vi gör detta också för att arbetstagarna ska ha mer än en arbetsgivare att välja på, säger Maria Nilsson.
Gå till toppen