Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Djungelgraffiti ska få hönsen att trivas

Kycklingarna på Bjärefågel ska stimuleras med djungelmönstrade väggar framöver. Företaget söker nu en graffitikonstnär som kan hjälpa till med förvandlingen.

Att stimulera kycklingar med djungelgraffiti kan låta som ett aprilskämt, men det är det inte frågan om försäkrar Per-Olof Ingemarsson, vd på Bjärefågel.
– Nej, så är det inte alls. Det kan låta tokigt, men det är något som vi vill försöka, säger han.
Idén uppstod tillsammans med en grupp vetenskapsmän som företaget nyligen har börjat arbeta med.
Inom några veckor hoppas kycklinguppfödaren Bjärefågel att hitta graffitikonstnärer som vill måla stallväggar med djungelmönster.Bild: Sia Andersson, Bjärefågel
Tanken med djungeldekorationerna utgår ifrån att alla hönsfåglar ursprungligen härstammar från djungelhönan. Redan i dag så dricker kycklingarna vatten på ett sätt som påminner om hur vattendroppar faller från blad i en djungel.
I gruppen tänkte man att det kanske fanns fler saker att göra i den riktningen och att måla väggarna i stallarna kom upp som ett förslag.
– Vi vill göra det så bra som möjligt för djuren och det finns alltid saker som kan förbättras. Kanske kan det här innebära en lugnare miljö för dem och då vill vi absolut försöka, fortsätter Per-Olof Ingemarsson.
Även om släktskapet med djungelhönan kan tyckas vara långt borta så finns det exempel på hur husdjurshöns har överlevt vid naturkatastrofer genom att springa ut i djungeln och där både klarat och förökat sig.
Tanken är enligt vd:n inte att kycklingarna ska lockas att äta mer eller på annat sätt aktiveras för att växa fortare.
– Nej, det är inte målsättningen. Den ras vi föder upp, Rowan Ranger, är en långsamväxande ras och behöver mellan 53 och 56 dagar på sig.
Mer djungel? Kycklingarna dricker redan på ett sätt som påminner om hur vatten droppar från blad i djungeln.
På företagets facebooksida söker man nu efter en eller fler graffitikonstnärer som vill göra djungel av ett hönsstall på omkring 400 kvadratmeter. Till att börja med så handlar det om ett av företagets totalt 14 stallbyggnader.
– Vi börjar med det och så får djurskötarna följa upp och se hur det går.
Bjärefågel står för färgen och förhoppningen är att de ska få napp på sin efterlysning så att förvandlingen kan komma igång inom några veckor, när ett stall ändå ska tömmas och rengöras.
Ännu är det för tidigt att säga om det finns något intresse från graffitikonstnärerna.
– Men vi hoppas att vi får svar, annars får vi väl måla själva, säger Per-Olof Ingemarsson.
Gå till toppen