Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Findus lägger ner i Bjuv – 650 anställda berörs

Findus flyttar produktionen till en anläggning i Reken i Tyskland – administrationen kan hamna i Malmö.

Det var i ett samband med ett stormöte som representanter för Findus ägare, brittiska Nomad Foods, meddelade att företagets verksamhet i Bjuv ska läggas ner.
Läs också Här är brevet från ledningen till de anställda
Samtlig produktion flyttas i stället till en anläggning i Reken i Tyskland. Beslutet motiveras med att det finns en överkapacitet i de befintliga produktionsanläggningarna i Bjuv.
Det handlar om ärtproduktion, djupfrysta färdigrätter samt paketerade såsrätter. Ärtorna ska visserligen produceras i Bjuv även under den kommande sommaren men flyttas på sikt.
Läs också Kommunchefen: ”Det fanns inga signaler”
Efter stormötet beslutades det om tillfälligt stopp av all verksamhet i Bjuv.
All kontors- och produktionspersonal har blivit beviljade ledighet fram till måndag, för att smälta det dystra beskedet. Företaget har planer på att nedläggningen ska vara avklarad senast i slutet av året.
– Det är ett tufft slag. Många kolleger är helt förstörda. Det blev en del burop under mötet. Även en del ilska och många var ledsna och grät, säger en Findus-anställd som jobbar inom produktionen.
– Företagsledningen såg till att alla anställda var på plats under stormötet. Redan i går (onsdags) stängdes produktionen lite tidigare för att de som jobbade skift skulle få sin dygnsvila och kunna vara med på mötet. Till och med alla sjukanmälda kolleger blev inringda till mötet...
– Så vi förstod ju att det var något riktigt dåligt som de ville berätta för oss. Och det var det, tanken är ju att Findus inte ska ha kvar något i Bjuv.
Hur blir det att gå tillbaka till jobbet på måndag?
– Jag har ju varslats förr men ändå fått tillbaka mitt jobb. Men nu är det mer definitivt, det är slut. Det blir nog inte många som kommer att ge järnet på jobbet nu.
Läs också Bakgrund: Från fruktvin till private equity
Enligt planerna ska administrativ verksamhet flyttas till Malmö.
”Den svenska marknaden förblir viktig för Nomad Foods och om Bjuv skulle läggas ned är det av fortsatt vikt för oss att behålla en kommersiell organisation i Sverige, som tillhandahåller produkter av hög kvalitet till våra konsumenter. Om fabriken läggs ned övervägs en ny marknads- och försäljningsorganisation att skapas med stöd från HR, ekonomi och logistik samt ett mindre team från R&D, IT och Kvalitet, vilka samtliga övervägs baseras i Malmö”, skriver ägarbolaget Nomad Foods vd Stéfan Descheemaeker i ett meddelande till de anställda.
Findus skriver i ett pressmeddelande att totalt 450 medarbetare varslas om uppsägning.
”Jag vill inte spekulera i hur snabbt vi kan slutföra förhandlingarna eller när varslet kan vara genomfört. Men mitt fokus under den närmaste tiden ligger självklart på mina medarbetare och på att hitta samarbetsformer med kommunen och andra berörda organisationer för att lindra effekterna av dagens besked”, skriver Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige, i pressmeddelandet.
Verksamheten i Loftahammar påverkas inte av varslet. Enligt Findus kommer bolaget efter nedläggningen att ha ungefär 175 anställda i Sverige.
Man meddelar att Findus kommer att fortsätta köpa produkter och råvaror från Sverige.
Så sent som i augusti förra året köpte brittiska Nomad Foods Findus europeiska verksamhet för motsvarande 6,7 miljarder kronor. I den affären ingick Findus verksamhet i Bjuv med cirka 650 anställda.
Före den affären ägdes Findus sedan 2013 ägts av Lion Capital, Highbridge Capital och JP Morgan Chase.
”Dagens tillkännagivelse avseende varsel och förhandlingar med berörda fackföreningar har inget att göra med vare sig fabrikens prestation eller någon av de anställdas prestationer. Det grundläggande problemet som vi tvingats hantera, och som potentiellt kan leda till en nedläggning, är istället att vi har överkapacitet, eller enkelt uttryckt, fler fabriker än vi behöver”, skriver Nomad Foods vd Stéfan Descheemaeker.
Enligt Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige, har det geografiska läget spelat en viktig roll i nedläggningsbeslutet.
”Även om Sverige och Norden är viktiga marknader innebär placeringen i Bjuv längre transportvägar och därmed högre kostnader till andra stora marknader som Syd- och Västeuropa vilket i sin tur gör det svårare för oss att stå oss i konkurrensen”, säger han i ett pressmeddelande.
Så sent som i juni 2015 invigdes Findus nya helautomatiserade fryslager. Enligt företaget är det norra Europas största och mest energieffektiva lager i sitt slag.
När lagret presenterades för 35 diplomater diskuterades framtidsplanerna och vad som kallades ”Food valley of Bjuv”, ett samarbetsprojekt i form av en mötesplats för entreprenörer och livsmedelsföretag.
– Alla de här visionerna om Food valley of Bjuv finns inte längre. Det är tungt... Många anställda här har jobbat på Findus i hela sitt liv och har inte någon utbildning att tala om, säger en Findus-anställd.
Findus har kallat till en pressträff klockan 15.30 vid anläggningen i Bjuv.
Mer information följer…
Gå till toppen