Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nobelpristagaren Imre Kertész död

Den ungerske författaren Imre Kertész har gått bort, 86 år gammal.

Imre KerteszBild: Dan Hansson
Ervin Rosenberg, som har översatt ett antal av Kertész böcker och även var nära vän med författaren, säger till TT att han inte är överraskad över dödsfallet.
– Jag är tagen, men jag vet i vilket skick han var. Vi talades vid i telefon i ett konkret ärende helt nyligen, säger Ervin Rosenberg.
Imre Kertész föddes 1929 i Budapest i en judisk familj. Som tonåring överlevde han de tyska koncentrationslägren Auschwitz och Buchenwald, vilket satte en outplånlig prägel på hans författarskap.
Kertész romandebuterade med "Mannen utan öde" som gavs ut för första gången 1975. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2002 för "ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke".
Ervin Rosenberg säger att Kertész författarskap kretsade kring världens tillstånd efter Auschwitz. Han menar också att Kertész skildrat hur totalitarismen i dess olika skepnader har präglat världen.
– Han menar i sina senare böcker att mänskligheten aldrig har kommit över Auschwitz och att den anda som totalitarismen har skapat lever vidare. På det området har han varit oerhört klarsynt, säger Ervin Rosenberg som anser att Nobelpristagaren haft stor betydelse för förståelsen av Förintelsen.
– Tidigare sades det att Förintelsen och Auschwitz var oförklarligt. Kertész menade och visade att det inte alls var obegripligt. Han utvecklar detta alldeles utomordentligt i "Kaddisch för ett ofött barn" (gavs ut på svenska 1996).
För tio år sedan gav Imre Kertész ut självbiografin "Dossier K". I samband med att den utkom på svenska träffade han TT och sade då:
– Jag vill egentligen inte berätta mitt livs historia för någon. Det finns andra, betydligt mer underhållande teman här i världen.
Trots sina internationella framgångar – han tilldelades bland annat de tyska utmärkelserna Goethepriset och Welt-Literaturpreis – blev Kertész aldrig en folklig författare i Ungern.
– Jag har aldrig velat vara en folkets författare. Jag har aldrig trott mig ha någon speciell kontakt med folket, aldrig velat uppnå något i förhållande till dem, sade han i TT-intervjun.
Gå till toppen