Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polischef: ”Vi har ingen hundraprocentig gränskontroll”

Varje vecka kommer 500 till 600 asylsökande, men väldigt få stoppas i gränskontroller.
– Näten som vi har är ganska grovmaskiga, säger Leif Fransson, chef på gränspolisen.

Enligt honom finns inga tecken på att människosmugglarna använder farligare metoder efter att gränskontrollerna införts. Polisen bryter plomber på lastbilar i Trelleborgs hamn, men hittar inget i containrar. Det finns heller inget som tyder på att småbåtar skulle smuggla människor. 
Personer som vill söka asyl kommer istället i bil och buss och sitter snarare synligt i fordonen. Hittills i år har 50 misstänkta människosmugglare stoppats. Det handlar inte om organiserad människosmuggling utan rör sig om sista linjens chaufförer. 
– Men dock så begår de en brottslig handling, säger Leif Fransson.
Läs också Tiotusentals ska utvisas
Uppskattningsvis en tiondel av människosmugglingsärendena upptäcks. Poliskommisarien Thommy Brännström tror att motivet för de flesta människosmugglingsärendena är humanitärt.
– Man vill helt enkelt hjälpa och upplever att det inte är så farligt. Jag tror att de gör det för att vara sjyssta på något vis, säger Thommy Brännström.
Trots sin storlek är Sturup, och inte Arlanda eller Kastrup, den flygplats där flest avvisningar och gränspolisärenden äger rum. På Sturup har polisen dubblerat sin personal på grund av den stora ärendemängden.
Gå till toppen