Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska förbund samsas för fler idrotter

Fotboll, innebandy eller handboll?
Nu ska ungdomarna i de skånska klubbarna inte tvingas välja – det ska gå att ha flera idrotter.
– Vi ska inte låsa in barn i en enda idrott, säger Henrik Wetterlund, ordförande i Skånes innebandyförbund.

Skånes innebandy-, handbolls- och fotbollförbund har startat ett samarbete, Samverkan Skåne. De ska synka sina säsonger så att seriespel upp till tolv års ålder krockar så lite som möjligt.
Allt för att ungdomar inte ska tvingas välja bara en sport i alltför unga år.
– Vi vill uppmuntra till dubbelt idrottande. Vi börjar med de här tre idrotterna. Kanske nästa steg att fler idrotter går med, säger Henrik Wetterlund.
Fotbollen lägger sina serier lite tidigare, innebandyn och handbollen skjuter sina serier åt andra hållet.
– Vi har känt ute i klubbarna att fler tvingas göra ett val. Det här kan vara en del i att förhindra det.
Barn och ungdomar börjar med organiserad idrott allt tidigare. Som en följd av påbörjas också en specialisering – som gör att fler tvingas välja bara en idrott eller att de rent av slutar.
– Vi försöker specialisera våra ungdomar allt tidigare, men det har inte gett oss några världsstjärnor. Detta är inte hela lösningen men en del. Och det är viktigt att vi har fått igång en dialog och att vi har samma syn på problemet, säger Henrik Wetterlund om de tre skånska förbundens samarbete.
– Vi vill att ungdomarna ska stanna inom idrotten. Slutar du som sextonåring kan det finnas en plats för dig som ledare, domare eller i styrelse. Det är inte lika lätt att hitta den platsen som trettonåring, menar Henrik Wetterlund.
Samtidigt har också de tre stora bollförbunden tryckt upp en affisch som ska distribueras till idrottshallar och idrottsplatser runt om i Skåne.
Med tydliga budskap till hejande åskådare, bland annat att barn inte är elitidrottare, domaren är mänsklig och att barnidrott ska bygga på lek och glädje.
Självklara saker kan tyckas – men också nödvändiga.
– Vårt sport är inte förskonad mer än andra ochy vi vänder oss i synnerhet till föräldrarna. Den är enkel och alla förstår vad vi menar. Och den är skriven i en trevlig ton, betonar Henrik Wetterlund.
Gå till toppen