Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

450 varslade när Findus lägger ner i Bjuv

Findus lägger ner verksamheten i Bjuv. Tillverkningen flyttas till Tyskland. Försäljning och marknadsföring placeras i Malmö. Allt enligt företagets planer. 450 anställda har varslats om uppsägning.

Tidigt på torsdagseftermiddagen kom det dramatiska beskedet. Livsmedelsföretaget Findus tänker avveckla sin verksamhet i Bjuv. De anställda fick veta beslutet vid ett stormöte där representanter för ägarna, brittiska Nomad Foods, och vd Henrik Hjalmarsson framträdde.
– Vi har lagt fram ett förslag om att stänga ner produktionsanläggningen i Bjuv och har varslat 450 anställda om uppsägning. Nu väntar förhandlingar med de fackliga parterna, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige AB.
Planerna är att flytta merparten av tillverkningen till Reken i Tyskland. Det handlar om produkter som grönsaker och djuptfrysta färdigrätter. Administrationen ska flyttas till Malmö.
Förhandlingar mellan företagsledning och fack inleds i nästa vecka.
– Det ligger i vårt – och tror jag allas – intresse att genomföra dem så fort som möjligt för att skapa tydlighet och få en klar plan för framtiden.
Enligt företagsledningens planer ska verksamheten i Bjuv avvecklas under slutet av året. Men Henrik Hjalmarsson understryker att förhandlingarna får styra.
Findus har genomfört flera storsatsningar under senare tid. Förra året invigdes ett nytt fryslager i Bjuv, en investering på 700 miljoner kronor. Verksamheten berörs inte av planerna.
– Lagret drivs redan i dag av tredje part och kommer så att fortsätta, säger Henrik Hjalmarsson.
Under 2015 drogs även en uppmärksammad räkodling igång tillsammans med företaget Vegafish. Här är framtiden mera osäker.
– Det är för tidigt att spekulera i, i dag har fokus varit på att informera de anställda.
Findus har ägts av flera olika riskkapitalbolag sedan millennieskiftet. Nomad Foods tog över så sent som i slutet av förra året.
Fick ni några signaler om att de avsåg att stänga verksamheten i Bjuv?
– Nomad Foods har gjort en noggrann genomgång av produktionskapaciteten i Europa och konstaterar att det finns en överkapacitet inom koncernen. Det ledde fram till dagens varsel.
Men det måste Nomad ha känt till, ändå genomförde företaget köpet.
– Det kan jag inte spekulera i, säger Henrik Hjalmarsson.
"Dagens tillkännagivelse avseende varsel och förhandlingar med berörda fackföreningar har inget att göra med vare sig fabrikens prestation eller någon av de anställdas prestationer. Det grundläggande problemet som vi tvingats hantera, och som potentiellt kan leda till en nedläggning, är istället att vi har överkapacitet, eller enkelt uttryckt, fler fabriker än vi behöver", skriver Nomad Foods vd Stéfan Descheemaeker i ett pressmeddelande.
Nomad Foods har elva produktionsanläggningar i Europa. Enligt Henrik Hjalmarsson är det geografiska läget ett skäl till att Bjuv drar det kortaste strået.
– Bjuv ligger ganska långt från Nomad Foods stora marknader i Central- och Sydeuropa, det får konsekvenser för kostnader och miljöbelastning.
Koncernens verksamhet i Loftahammar påverkas inte av varslet. Enligt Findus kommer bolaget efter nedläggningen av verksamheten i Bjuv att ha cirka 175 anställda i Sverige.
Vi har sökt Livsmedelsarbetarförbundet som meddelat att de uttalar sig tidigast under fredagen.
Gå till toppen