Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han försökte bygga kärnreaktor i köket – förhörd igen

Stort pådrag i Ängelholm när polisen, nationella bombgruppen och strålskyddsmyndigheten gjorde husrannsakan i lägenhet på Storgatan. Avspärrningarna är nu borta.

Storgatan spärrades av mellan Vaktgatan och Bruksgatan vid tiotiden. Boende fick order om att hålla sig inomhus. Stämningen var dramatisk när män i heltäckande kemskyddsdräkt och gasmask gick in i flerbostadshuset.
Polisen spärrade av Storgatan.Bild: Bild: Niklas Gustavsson
Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef, berättar att man redan under torsdagen hämtade in en man in för förhör, skäligen misstänkt för brott mot strålskyddslagen.
Den misstänkte är samme man som för knappt två år sedan dömdes för att försökt att bygga en kärnkraftsreaktor hemma i sitt eget kök. I samma lägenhet som nu.
– Han har varit mycket samarbetsvillig och släpptes efter förhöret, men misstankarna kvarstår, säger Karim Ottosson.
Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef.Bild: Bild: Niklas Gustavsson
För att utreda misstankarna beslutades om husrannsakan.
– Det blir lite komplicerat eftersom det är misstänkt brott mot strålskyddslagen, säger Karim Ottosson.
Nationella bombenheten, strålsäkerhetsmyndigheten och räddningstjänsten kallades in för att hjälpa till. Karim Ottosson uppgav tidigt att det troligen inte förelåg någon fara för allmänheten, men att grannarna ändå uppmanades att hålla sig inne.
– Vi fick tips, men har inte anträffat något ämne i lägenheten som styrker brott. Vi har däremot tagit hans dator i beslag och ska analysera innehållet, säger Karim Ottosson.
Bild: Bild: Niklas Gustavsson
Avspärrningarna på Storgatan hävdes på eftermiddagen. Men misstankarna kvarstår mot den nu 37-årige Ängelholmaren.
Han heter Richard Handl. Vi har intervjuat honom förut. Hans försök att bygga en kärnkraftsreaktor hemma i köket 2011 sedan väckte stor uppmärksamhet, även internationellt. 2014 dömdes han i tingsrätten till böter för brott mot strålskyddslagen och samt otillåten miljöverksamhet.
Han säger att han är helt överraskad av polisens aktion:
– De letar väl efter radioaktiva grejer. Men det enda jag har är ett uranfärgat glas, och sådana kan man köpa på vilken loppmarknad som helst. Jag har ingen aning om vad det är för tips de har fått.
Bild: Bild: Niklas Gustavsson
På Flashback har han stundtals varit aktiv i diskussionstrådar som berör hans stora intresse för kemi och fysik. En diskussion handlade om tillverkning av tårgasgranater.
– Ja, men det är ingenting jag håller på med hemma, säger han.
Bild: Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen