Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Världens äldsta och dyraste whisky dracks upp i Malmö

För ett år sen köpte Malmöföretagaren Thomas Kuttanen en flaska 75-årig whisky – den äldsta i världen – för en kvarts miljon kronor i London.
På fredagskvällen dracks den upp av ett fyrtiotal herrar på Malmö öl & whiskyfestival.

Under två dagar förvandlas Malmömässan till öl- och whiskyfestival.
När mörkret sänkt sig över staden är det trång mellan stånden där det säljs öl och maltdrycker från hela världen.
Men det är i ett slutet rum en trappa upp som den verkliga begivenheten försiggår: öppnandet av världens äldsta whiskyflaska.
Bild: Patrick Persson
Den 17 november 1939 valde skotten John Urquhart på Gordon & MacPhail ut ett sherryfat och fyllde det med 500 liter 70 procentigt destillat från Speysides Mortlach Distillery.
Sjuttiofem år senare togs fatet fram från lagerhuset. Då hade innehållet dunstat till 70 liter 44 procentig whisky som tappades på hundra karaffer.
För ett år sen såldes fem av dem på Royal Opera i London.
Bild: Patrick Persson
Thomas Kuuttanen, som driver spritimportfirman Symposium, höll sig framme köpte en av dem för 250 000 kronor.
– Det var rena lyckan, förklarar han när han förbereder kvällen provning.
– Whisky har stigit i pris något enormt på senare år. Mer än guld och fastigheter. Det är en bra investering.
Bild: Patrick Persson
Speciellt för det högtidliga tillfället har Stewart Urquhart – sonsons son till mannen som fyllde på den där sherrytunnan för trekvarts sekel sen – rest till Malmö för att berätta om den märkliga drycken.
Han är klädd i kilt och bär den traditionella skotska väskan på magen.
Flera fotografer från specialtidningar är på plats.
– Hold it like a baby! uppmanar en av dem flaskans förre och nuvarande ägare som mycket riktigt poserar med dyrgripen som ett lyckligt föräldrapar till ett nyfött spädbarn.
När allt är klart för provning har gästerna slagit sig ner bakom varsitt batteri med sex glas och lite tilltugg. Det är 37 män och tre kvinnor. De har betalat 3 800 kronor var för att få vara med. Förväntningarna är höga.
Bild: Patrick Persson
– Vi börjar med glaset till vänster. Det är en lite omogen yngling. Bara fyrtiofem år gammal, förklarar Stewart Urquhart.
Medan den skotske whiskyproducenten berättar om sina produkter börjar de betalande gästerna smutta. Det luktas och smackas. Det stönas av vällust, himlas med ögon, det fnittras och tas selfies med mobiler.
Så är det dags för den heliga gralen: Den 75-åriga "Generation Morlach".
"Maltwhiskyns egen Ingrid Bergman" kallades den vid försäljningen i London.
Här i Malmö spretar omdömena en aning:
"Läder ..."
"Lite vanilj ..."
"Något apelsinaktigt ..."
Enligt Thomas Kuuttanen är det sällsynt att samlare över huvud taget dricker upp så här gammal och dyr whisky. Det kan ju förefalla som en dålig investering.
– Hade vi gjort som alla andra så hade vi låst in den här flaskan i ett kassaskåp och väntat på att casha in. Men whisky är ju trots allt till för att drickas.
Gå till toppen