Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nya spår av vikingar kan ha hittats

En fyndplats som kan kopplas till vikingar har upptäckts i Newfoundland i Kanada.
— Om det visar sig stämma är det en mycket spännande upptäckt, säger Neil Price, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, till TT.

Ett vikingaskepp på ett museum i Oslo. Arkivbild.Bild: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix/TT
I början av 1960-talet upptäcktes lämningar av en nordisk boplats från vikingatiden i L'Anse aux Meadows i Newfoundland i Kanada. Det har varit den enda säkra fyndet i Nordamerika hittills, men nu kan ytterligare en plats ha lokaliserats.
En grupp arkeologer har med hjälp av satellitbilder hittat en plats som eventuellt kan kopplas till vikingar närmare 50 mil från L'Anse aux Meadows, skriver The Washington Post.
Utgrävningarna på plats har stärkt teorin.
— Det är antingen en helt ny kultur som ser ut exakt som den nordiska, och som vi inte känner till. Eller så är det den västligaste nordiska fyndplatsen som någonsin hittats, säger Sarah Parcak, som leder gruppen av forskare, till tidningen.
Forskarna betonar att det krävs ytterligare utgrävningar och analyser innan det går att dra några säkra slutsatser.
Neil Price har följt rapporteringen om fynden med spänning.
— När det gäller vikingar i Nordamerika har det varit många falsklarm under årens lopp, men det här är inget sådant, säger Neil Price till TT.
Han säger att personerna bakom projektet är välrenommerade forskare.
Det som talar för att det skulle röra sig om vikingar är bland annat att det hittats tecken på att det bearbetades järn där.
— Det finns också tecken på små vallar gjorda av torv och det är en teknik som används av vikingar, inte av den lokala befolkningen, säger Neil Price.
Samtidigt betonar han att arkeologerna som upptäckt platsen är väldigt tydliga med att i nuläget finns inga slutgiltiga bevis.
— Men det ser väldigt lovande ut.
Gå till toppen