Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Det är hög tid att välja bort djurplågeri på semestern."

Varje dag delas bilder på glada svenskar på elefantryggar i Asien på sociala medier. Förmodligen beror det inte på människorna att struntar i djuren. De vet bara inte hur illa elefanterna behandlas, skriver Elisabeth Tjärnström, företrädare för organisationen World animal protection Sverige.

Turismen är en av huvudanledningarna till att elefanter tas från sin naturliga, vilda miljö och tränas med grymma metoder.
För att elefanter ska gå med på att bli ridna och lyda människor förs de bort från sina mödrar som unga. De tvingas genomlida en träningsprocess som kallas the crush där de binds fast, misshandlas och varken får mat eller vatten. Så blir de rädda och undergivna.
För att styra och kontrollera elefanterna används också träpåkar med vassa metallspikar, så kallade elefantkrokar.
I sina naturliga miljöer vandrar elefanter över stora ytor, äter en avancerad kombination av växter och bildar komplexa sociala grupper och har starka band till andra medlemmar i flocken. Att de i fångenskap berövas allt detta är skadligt för såväl elefanternas fysiska som deras psykiska välmående.
När de inte uppträder eller används för ridturer hålls de flesta elefanter fastkedjade och får inte träffa andra elefanter.
De sorgliga förhållandena för elefanter och andra vilda djur på turistattraktioner har fått allt större uppmärksamhet hos både allmänheten och reseindustrin.
Det är inte ovanligt att turister skadas eller till och med dödas i samband med elefantridning. Livet i fångenskap gör elefanterna både stressade och aggressiva. Nyligen dödades en skotsk turist av en elefant i Thailand.
Genom en global kampanj har hittills 114 researrangörer runt om i världen och en majoritet av de svenska researrangörerna slutat erbjuda elefantridning och shower. Fler och fler inser att sådana aktiviteter omöjligt kan vara en del av en hållbar turism. Men fortfarande finns det företag som marknadsför och säljer grymma former av underhållning med elefanter. För att elefantridningen och -showerna ska försvinna måste efterfrågan på den typen av aktiviteter och underhållning minska. Dessutom måste det ske en förändring i de länder där de förekommer.
Researrangörerna spelar en viktig roll, men vad som händer med de djur som redan finns i turistindustrin och vilken framtid de kan få är också viktigt. Därför arbetar World animal protection, en av världens största internationella djurskyddsorganisationer, hårt för att hitta researrangörer som är villiga att bidra till och investera i att existerande elefantläger förvandlas till anläggningar där djuren får leva ett bra liv – där de kan leva fritt och bete sig så naturligt som möjligt, om de inte kan bli frisläppta och få komma tillbaka till sin ursprungliga miljö.
Varje dag delas bilder på glada svenskar på elefantryggar i Asien på sociala medier. Förmodligen beror det inte på att människorna struntar i djuren.
Undersökningar som World animal protection gjort visar tvärtom att det är just djurvänner som gärna rider och tittar på elefantshower. De vill ha en nära upplevelse med vilda djur. De vet bara inte vad det innebär för en elefant att gå med på att låta en människa rida på den. De vet inte att rid- och showelefanter står kedjade och ensamma när de inte används till ridning. Och de vet inte att elefanter, trots att de är stora och starka djur får skador och till och med kan bryta ryggraden av att bära tunga ställningar med turister dag ut och dag in.
Det är hög tid att välja bort djurplågeri på semestern. Resterande svenska reseföretag måste också ta sitt ansvar och sluta marknadsföra de skadliga aktiviteter som elefantridning och -shower utgör.
Elisabeth Tjärnström

SKRIBENTEN

Elisabeth Tjärnström är sakkunnig och programansvarig vid World animal protection Sverige.
Gå till toppen