Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon har fysiken för att platsa i landslaget

Många timmars jobb har givit Phiphi Tran från Ängelholm en plats i det svenska fysiklandslaget.

Phiphi Tran, som går på Rönnegymnasiet i Ängelholm, är en av fem som kvalat in till det svenska fysiklandslaget, som ska vara med i VM i sommar.Bild: Annsofie Wieland
Phiphi Tran älskar att lösa problem inom matte och fysik.
Det har fört henne till det svenska fysiklandslaget som ska delta i IYPT (International Young Physisics Tournament), enkelt uttryckt "ungdoms-VM i fysik" och som avgörs i den ryska staden Jekaterinburg vid Uralbergen, på gränsen mellan Europa och Asien, från den 26 juni och en vecka framåt.
– Jag har verkligen satsat mycket på att komma med i den här tävlingen. Därför känns det så kul att få vara med, säger Phiphi Tran.
Hon går sista året på naturvetenskapligt program på Rönnegymnasiet i Ängelholm.
Till det svenska kvalet, som avgjordes i lördags, hade elva fysikintresserade ungdomar kvalificerat sig.
Uttagningen gick väldigt bra för Phiphi Tran.
– Fem stycken blev uttagna till tävlingen. Det var jag och fyra stycken från Malmö. Så hela fysiklandslaget kommer från Skåne, säger hon.
Den närmaste tiden kommer hon dels att avsluta gymnasiet och ta studenten i början av juni, dels att börja förbereda sig inför VM.
– Vi får 17 olika problem att lösa. Så det blir minst tre problem vardera. Jag ska försöka titta på mina problem under terminen. Sedan blir det två intensiva veckor mellan studenten och fram tills vi åker.
Hon berättar att omkring 30 länder skickar lovande fysiker till VM.
– Utomlandslands är VM uppmärksammat. Eleverna i exempelvis Kina, Japan och Sydkorea har sitt långa lov på vintern och då har de kunnat förbereda sig längre tid än vad vi kan, säger hon.
Till hösten ska hon studera teknisk fysik vid Lunds tekniska högskola.
Gå till toppen