Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lasarettet har ställts i förstärkningsläge

Klockan 11.15 på måndagen sattes Helsingborgs lasarett i förstärkningsläge. Det är en mycket kraftfull åtgärd.

– Detta gör vi när vi ser att situationen kan hota patientsäkerheten, säger Fredrik Jonsson, verksamhetschef på akuten i Helsingborg.
Förstärkningsläge är mellannivån mellan stabsläge och katastrofläge. Det innebär att sjukhuset bildar en stab som leder verksamheten, så att beslutsvägarna kortas. Alla verksamhetscheferna på sjukhuset träffas varannan eller var tredje timme. Planerade operationer ställs in om det inte innebär en medicinsk risk för patienterna. Fredrik Jonsson räknar med att läget kan pågå ett dygn.
– Det här är en ovanlig åtgärd. Det är andra eller tredje gången på de fyra år jag varit här, säger Fredrik Jonsson.
Att läget är ansträngt på lasarettet i Helsingborg är välbekant. På måndagsmorgonen hade 29 patienter sovit över på akuten. Det var i den situationen förvaltningsledningen beslutade att gå upp i förstärkningsläge.
Politikern Yvonne Augustin (S) tillbringade måndagskvällen på akuten och följde personalens arbete på plats. Hon är ordförande sjukvårdsområden Sund.
– Jag satt bredvid vårdplatskoordinatiorn och såg hur hon försökte ordna sängplatser runt om i Skåne. Vården är extremt ansträngd just nu. Jag skulle ljuga om jag sa att jag tror att vi fixar det här lätt. Men vi SKA lösa den här situationen, säger hon.
Hur?
– Vi måste lyssna på vad utredaren Jens Enoksson kommer fram till i mitten av april och sedan tillsätta de resurser som behövs. Det kan inte tillåtas vara så här dåligt. Att Alliansen och SD anser att resurserna räcker övergår mitt förstånd, säger hon.
Bland personalen finns en stor trötthet efter lång tid med ett kritiskt läge av varierande grad. Sjuksköterskan Carina Johansson var den som bjöd in politikerna till ett krismöte för en tid sedan.
– Det var bra att ha Yvonne på akuten igår. Vi uppfattar att hon har förstått hur situationen är, men jag ser inga lösningar just nu. Även om läget kanske inte är värre nu så känns det värre. Ser vi ingen förbättring klarar vi mindre. Man orkar helt enkelt inte, säger Carina Johansson.
Hennes chef ser ändå med tillförsikt på framtiden.
– Medarbetarna är trötta och slitna, men vi kommer att klara detta. Jag har en fantastisk medarbetargrupp och ett chefskollegium som anstränger sig till det yttersta. Det finns en otrolig kraft i dem som jag är väldigt rädd om.
I Kristianstad har sjuksköterskorna sagt upp sig i protest. Vad gör ni för att undvika den situationen här?
– Vi håller våra medarbetare informerade och försöker leda detta ärligt och tydligt. Jag försöker ingjuta mod i all personal på akuten att vi klarar detta.
Gå till toppen