Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är slutsaneringen igång

Klockan 7 på tisdagsmorgonen startade den tredje saneringsetappen av Klippans Läderfabrik. Om ett och ett halvt år ska äntligen fastigheten som hyser arsenik och krom vara giftfri och marken omvandlad till ett strövområde.

Kommunens projektledare Monica Johanson och projektledaren för miljöbiten, konsulten Tomas Henrysson, var nästan lite upprymda då vi träffade dem i morgondimman vid Läderfabriken.
- Det känns skönt att vi nu kan börja se slutet efter alla dessa år. Nästan lite overkligt att vi kommit igång faktiskt, säger Monica Johansson.
Den tredje etappen innebär att naturvårdsverket tar hela kostnaden på 107 miljoner kronor för saneringen. I de två tidigare etapperna har delar av Läderfabrikens föroreningar kapslats in med en duk och täckts med jordmassor.
- Det blir i princip samma förfaringssätt nu. 100 000 ton jord med arsenik och krom kommer att köras till tippen i Hyllstofta och läggas där. Lika mycket kommer att bli kvar här och täckas över med duk och jordmassor, berättar Tomas Henrysson.
Lastbilstransporterna från Klippan kommer att gå via Torggatan ut till Vedbyvägen och sedan mot Hyllstofta.
- Sedan ska det in en hel del nya rena massor och då kan det bli transport in via Storgatan och gamla Gästis, säger Monica Johansson.
- Samtidigt med att vi sanerar Läderfabriken så kommer vi att stänga av Djupadalsgatan och göra nya va-anläggningar där när vi ändå är igång, tillägger hon.
När Läderfabriken, som stängde 1988, är sanerad kommer det att bli ett sammanlagt cirka 40 000 kvadratmeter strövområde med bland annat hagar för betesdjur, gångstigar med mera.
Gå till toppen