Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska jorden rensas inför bygget

Området är inhägnat och grävmaskiner tuggar sig metodisk ner på djupet av den gamla Scantomten. Markberedningen inför kommande bostadsbygge har inletts.

En och annan stannar till vid stängslet för att se vad grävmaskinerna blottar under markytan.Bild: Pamela Kocken
Den populära stadsodlingen har flyttats till en annan plats i området, men ännu står några bortglömda odlingslådor kvar när grävmaskinerna anländer.
Det är Ängelholmshem som nu har påbörjat markarbetet.
– Vi har tidigare gjort en markundersökning och konstaterat att det ligger mycket skräp under ytan som måste bort, säger vd Benth Jensen.
Scantomten ingår i ett gammalt industriområde. Sedan byggnaderna revs har marken tjänat som parkering, hundrastplats och odlingsplats. Tomten var länge aktuell för badhusbygge, men politikerna enades slutligen om att bebygga den med bostäder som en första del i utvecklingen av stationsområdet.
Ängelholmshem anvisades marken med uppgift att bygga ett varierat utbud av hyresrätter.
– Min bedömning är att vi ska kunna bygga 220–250 bostäder här. Vi ska också titta på möjligheten att låta gruppbostäder ingå, säger Benth Jensen.
Hur byggnationen ska se ut återstår att se. En arkitekttävling kommer att utlysas.
– Vi skriver just nu ett program för området. Vår tidplan är att ha en prekvalificering före sommaren som avgör vilka som ska tävla om jobbet. I augusti ska tävlingshandlingarna vara klara och förslagen ska samlas in i november-december, säger Benth Jensen.
När vinnaren utsetts i den jurybedömda tävlingen kan detaljplanearbetet starta. Men då är vi inne på nästa år.
– Nu ska vi först se vad som finns under markytan. Det kan vara gamla husgrunder, asfaltrester, elledningar och allt möjligt. Eftersom det är ett gammalt industriområde vet vi inte vad man kan stöta på. Men allt måste tas bort, säger han.
Gå till toppen