Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Studenterna har intagit Helsingborgen

De är lite slitna efter tre dygns arbete med extremt lite sömn. I fredags morse satte studenterna nyckeln i dörren till sitt nya hus på söder. På lördag öppnar de den för alla som vill se Helsingborgen.

Väldigt lite skvallrar om att det här huset ganska nyligen var ett församlingshem. Ett gäng studenter håller på att koppla in belysning och ljudanläggning i klubblokalen, de rostfria ytorna blänker i det stora restaurangköket och i radiostudion står kartongerna som ett berg. Travar med stolar står uppställda i det som ska bli en öppen läsesal för ett hundratal studenter och scenen i stora salen väntar på spex och körer. Och stora fester.
Möjligen kan de utsirade metallgrindarna och ett och annat blyglasat fönster antyda den tidigare verksamheten. Toaletterna med gigantiska speglar gör det definitivt inte. De långa toalettköernas tid i Villan är nu över.
Med flytten till Helsingborgen har studenterna fått mer än dubbelt så mycket utrymme som i konsul Perssons villa – 2000 kvadratmeter istället för 900. Nu kan all studentverksamhet samlas under samma tak.
– Det bästa med flytten börjar vid invigningen på onsdag. Då vi drar igång framtiden. Det här huset kommer att få Helsingborgs studentliv att utvecklas, säger Andreas Christensson, ordförande för studentföreningen Stampus.
Det är två år sedan Helsingborgs stad köpte Gustav Adolfs församlingshem vid Furutorpsplatsen. När nyckeln sattes i dörren klockan 07.30 i fredags var det många viljor som jämkats samman. Stampus, Agora och Ingenjörssektionen i Helsingborg är de tre stora, men kören, studentradion andra enheter har också haft ett finger med i spelet.
– Tillsammans med studentlägenheterna som byggs i huset bredvid kommer det här att bli ett studentcentrum med någonting att erbjuda alla, säger Johanna Björkman, ordförande för ingenjörssektionen.
Peter Arvebro, ansvarig för högre utbildningar i Helsingborgs stad, har varit med under hela resan. Hans roll har varit att samordna de 13 föreningar som ska samsas i huset.
– Det roliga har varit kontakten med alla studenter – det svåra har varit att peppa alla med hur bra det här kommer att bli utan att skapa orimliga förväntningar, säger han.
– Det har varit många viljor att ta hänsyn till. Här vill vi få till en nystart men samtidigt behålla känslan från Villan. Det var ju där allt startade, säger Andreas Christensson.
Flytten höll tiden och på onsdag invigs huset. Sedan kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson klippt banden bjuds politiker, universitetsanknutna och studenter på en första middag i huset. Den kommer att följas av åtskilliga.

Invigning x 2

På onsdag klockan 17.30 sker den officiella invigningen. Då klipper Peter Danielsson band utanför huset och sedan är ett antal personer från staden, universitetet och studentvärlden inbjudna till en middag.
På lördag mellan klockan 10 och 15 är det öppet hus. Då bjuder studentföreningarna in på öppet hus med lekar och fika i det nya studenthuset. Samtidigt bjuder Helsingborgs stad på invigningskalas i parken utanför. Alla intresserade är välkomna.
Gå till toppen