Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Finsk poängmaskin klar för FCH

Jami Manninen har vunnit poängligan i Finland och är bofast i landslaget. FCH:s första värvning är blytung.– Det är mitt jobb att göra mål, säger forwarden.

Poängmaskinen Jami Manninen (i mitten) är klar för FC Helsingborg. Här jublar han under sin tid i finska Happee.Bild: CLAUDE DIDERICH
FC Helsingborgs nye sportchef Juha Kivilehto har gjort klart med sitt första nyförvärv.
Sporten kan avslöja att den finske landslagsmannen Jami Manninen ansluter från SV Wiler-Ersigen i den schweiziska ligan.
– Jag har planerat att komma till Sverige länge och nu passade det perfekt. Både jag och min flickvän tyckte att det var ett enkelt beslut. Jag kommer att vara i riktigt bra form och förhoppningsvis göra viktiga mål för laget, säger Jami Manninen när tidningen når honom i Schweiz.
Den vänsterfattade 28-åringen har en respektingivande meritlista. Under den gångna säsongen gjorde Manninen 51 poäng (27 mål och 24 assister) på 29 matcher i Schweiz. Han har spelat i landslaget sedan 2010, där han snittat över en pinne per match – och var med i VM 2014.
Lägg därtill att Manninen vann den totala poängligan och blev finsk mästare med Happee 2014.
– Jag är en lagspelare, men min roll i både Schweiz och Finland har varit att producera. Jag har alltid spelat i de två första kedjorna, säger Manninen som även representerat Aligator Malans (Schweiz) och Classic (Finland).
Hur var den gångna säsongen?
– Den kunde ha varit bättre. Vi åkte ur i den i sjunde och avgörande kvartsfinalen med Wiler-Ersigen. Det var riktigt tufft.
Vad har du för målsättning i FCH?
– Jag vill alltid vinna – och det är planen även nästa säsong. Jag hoppas att vi kommer att vara ett topplag i den svenska ligan, säger Manninen.
Sportchef Kivilehto berättar att kontraktet är på två år (Manninen har dock rätt att bryta avtalet efter en säsong).
– Det är en tung värvning i innebandy-Sverige. Jami är en poängspelare och en av Finlands bästa högerforwards. Han var här och hälsade på för några veckor sedan och det känns självklart bra att ha gjort klart med honom så här pass tidigt, säger Kivilehto.
Känner du och Manninen varandra sedan tidigare?
– Vi har mött varandra många gånger, exempelvis i den finska finalen ifjol – och spelat tillsammans i landslaget. Jag känner Jami väl och han är riktigt bra med bollen.
Planen är att Jami Manninen ska flytta till Helsingborg i slutet av juli, men vara med under försäsongsträningen tidigare än så.
För sportchef Kivilehto har arbetet med att bygga FCH-truppen bara börjat.
– Vi behöver en eller två backar och några forwards till utifrån, säger Kivilehto.
Gå till toppen