Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Följ knarkflygets väg till Landskrona

En färdplan som inte följdes. En transponder som stängdes av. Och ett vittne som ser en passagerare plocka upp en väska. Knarkflygplanets märkliga färd innan det landande på flygplatsen utanför Landskrona fick polisen i Nederländerna att reagera.

Vad som försiggick dygnet innan den massiva polisinsatsen mot ett Cessna-flygplan på Enoch Thulins flygplats den 29 mars börjar nu klarna.
Som vittnet Ronny Lindell tidigare berättat såg han en väska vid flygplanet, när polisen slog till i en stor aktion mot den lilla flygplatsen utanför Landskrona.Bild: Britt-Mari Olsson
Med hjälp av ruttinformation samt uppgifter från den nederländska tidningen Leeuwarder Courant kan vi nu berätta vad som hände med piloten och passageraren som nu sitter häktade misstänkta för grov narkotikasmuggling.
Vid åttatiden på morgonen lyfter Cessnan från ett flygfält i Småland. Bakom spakarna sitter en man i 35-årsåldern, som är en erfaren pilot och bor i landskapet. Med i kabinen finns en man som är hemmahörande i Stockholmstrakten.
Här på den internationella flygplatsen Groningen Airport Eelde landade fritidsflyget från Småland den 29 mars.Bild: Mark Brouwer/Wikimedia Commons
Enligt den färdplan som lämnats in ska planet landa på trafikflygplatsen Groningen Airport Eelde, vilket det också gör vid lunchtid. Sedan är planet tänkt att återvända direkt till Sverige, men så blir det inte.
Efter starten stängs den transponder som anger planets position av. Cessnan försvinner därmed från radarn.
Efter en halvtimme landar planet på en annan nederländskt flygplats, det lilla fritidsflygfältet Drachten. Piloten stannar ombord, medan passageraren får skjuts in till stan av en person som jobbar ideellt på fritidsflygplatsen. Passageraren får samtidigt ett erbjudande om att få skjuts tillbaks om han kan ringa när han ska iväg, men avböjer.
När passageraren vid 14.30-tiden sedan återvänder till flygfältet är det med taxi. Personen som tidigare skjutsat honom lägger märke till att han nu har en väska med sig – vilket han inte haft tidigare.
Flera andra omständigheter får flygfältspersonalen att höja på ögonbrynen. De två verkar tala dålig engelska, vilket uppfattas som märkligt för någon som flyger internationellt. Och när planet ska lyfta igen säger männen att de inte kan betala flygplatsavgiften, eftersom de bara har svenska pengar på sig. Det går så långt som att flygplatspersonalen kör fram en bil som blockerar Cessnan, innan problemet reds ut.
– Det kanske var lite naivt, men det var först då som vi började tänka på att ringa polisen, säger flygplatsvolontären till Leeuwarder Courant.
Ett vittne på det lilla nedeländska flygfältet i Drachten reagerade på att passageraren for in till stan utan bagage – för att sedan återvända med en väska.Bild: Maurits90/Wikimedia Commons
Men mer behöver de inte fundera förrän flygplatspersonalen bli kontaktade av polisen. Ännu en gång visar sig Cessnan ta en annan väg än den i förväg meddelade, när den nu tar en omväg innan den styr mot svenskt territorium.
Vid femtiden landar flygplanet på flygfältet i Viarp utanför Landskrona. Där ligger ett trettiotal poliser i bakhåll.
Läs också Vittne till knarkrazzian: ”Det var lite som en film”
Det är Stefan Gradler på internationella åklagarkammaren i Malmö som håller i brottsutredningen i Sverige.
– Jag känner inte till de uppgifterna överhuvudtaget, säger han och tillägger att han ska ta del av tidningens uppgifter med intresse.
Än så länge har dock inga kontakter tagits med myndigheterna i Nederländerna.
– Vi kommer att begära rättslig hjälp eller annan assistans, säger Stefan Gradler.
Detta kan innebära bland annat förhör av personer som befunnit sig på en flygplats vid ett visst tillfälle.
Läs också Vittnen till knarkflyg ”jätteintressanta” för åklagare
Inte heller polisens utredare Victoria Alexander säger sig känna till vittnesuppgifterna från Nederländerna, och hänvisar i övrigt till åklagaren.

Tre misstänkta

Tre män är häktade misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling via Viarps flygplats.
Männen är folkbokförda i Stockholm, Nyköping och Jönköping. De misstänks ha fungerat som pilot, passagerare samt kurir på flygplatsen utanför Landskrona.
Åtal ska vara väckt den 15 april.
Gå till toppen