Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Schönström (S): Avreglera alla anställningsstöd

”Många tycker det är krångligt och omständligt att använda Arbetsförmedlingen.”

Andreas Schönström (S).Bild: Emil Langvad
Andreas Schönström (S) har nationellt ansvar för arbetslösa som behöver lönebidrag och liknande insatser. Han är ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse.
Han har följt HD-Sydsvenskans artiklar om lönebidrag där floristen Petra Petersson som 22-åring kodades som psykiskt funktionshindrad för att få jobb som montör med lönebidrag utan läkarutlåtande.
–  Jag har levt i tron att jag inte kunde ta ett vanligt jobb, sa Petra Persson.
Läs också Torsdag kl 13: Chatt om lönebidrag
Granskningen visar också att endast 263 av de 30 000 som fått bidrag de senaste åren fått jobba kvar hos samma arbetsgivare.
– Jag får blandade känslor, säger Andreas Schönström.
–  När allt fungerar som det ska är lönebidrag en bra möjlighet för människor i en utsatt situation. Men jag är kritisk till att reglerna kring anställningsstöd gör att det viktigaste blir att sätta en kod, att det styr vilken hjälp individen får. Erfarenheten visar att människor sällan passar in i de här boxarna. I värsta fall blir det en stämpel som knäcker självförtroendet. Så ska det absolut inte vara.
Regelverket är dessutom ogenomträngligt för arbetsgivarna, säger Andreas Schönström.
– Få företag känner till vilka stöd som finns. Många tycker det är krångligt och omständligt att använda Arbetsförmedlingen.
Problemen är välkända för Arbetsförmedlingens styrelse, säger Andreas Schönström.
– Alla vet att det blir alldeles för mycket diskussioner om vilka koder människor har rätt till istället för se vad de verkligen behöver.
Hans förklaring till att det uppstått onödigt detaljerade regelverk är att partier ofta lanserar nya specifika åtgärder som retoriskt slagkraftiga vallöften.
– Varje regering har gått till val på olika former av anställningsstöd. Vi har pratat om traineejobb och de blå har pratat om nystartsjobb. Det har låtit som att vi skapar tusentals nya jobb. Men det vi har gjort är ännu ett stuprör där människor ska tryckas in.
Andreas Schönström förespråkar en genomgripande förändring:
– Egentligen skulle man göra en större översyn och avreglera alla anställningsstöd och istället göra varje individuell insats till en förhandling mellan Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadens parter och arbetstagaren. Då blir det fokus på individens behov, säger han.
Just detta vill Malmö, Göteborg och Stockholm få göra som lokala experiment. Kommunalråd i de tre städerna har framfört frågan till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
– Vi ska träffas och diskutera vilka metoder man kan pröva lokalt. Jag hoppas att det ska leda till att Malmö stad och Arbetsförmedlingen tillsammans kan använda medlen friare, säger Andreas Schönström.
***
Imorgon, torsdag, kan du kan ställa frågor direkt till de ansvariga på Arbetsförmedlingen i en chatt. Klockan 13 kommer Henrietta Stein, direktör på avdelningen Rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen och Andreas Schönström (S), ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse att besvara frågorna. Du kan även skicka in frågor redan nu här.
Gå till toppen