Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Arenabolaget vill ta över Villan

Ännu är inga papper skrivna, men om allt går enligt plan kan Helsingborg arena och scen bli de nya hyresgästerna i konsul Perssons villa. Nu väntar en rejäl renovering.

– Tänk ett ensamt piano i en musikalisk salong för 30 personer eller kulturellt frukostseminarium i balkongrummet. I konsul Perssons villa kan vi knyta ihop norr och söder, säger en entusiastisk Max Granström, vd för Helsingborg Arena och Scen AB.
Det stora sällskapsrummet innanför balkongen lämpar sig för mindre kulturevenemang, anser Max Granström.
Trots att han gång på gång poängterar att ingenting är klart har han många planer för konsul Perssons villa, där studenterna nyligen flyttat ut.
Läs också Studenterna har intagit Helsingborgen
Villan har varit Helsingborgs största privatbostad, hem för en konsul, sjuksköterskeskola och studentlokus. Det speciella trapphuset gör att man når husets alla våningar separat.Bild: Patricia Ståhl
– Trapphuset är ju fantastiskt. Man kan nå varje våningsplan utan att gå igenom de andra, säger han.
Fredrik Hjort som är fastighetsdirektör i Helsingborgs stad bekräftar att man har långtgående diskussioner om att hyra ut huset till Helsingborg Arena och Scen AB, Hasab.
– Nu diskuterar vi hyror och hur vi ska renovera huset. Vi vill komma igång med renoveringsarbetet så snart som möjligt och då vill vi gärna ha den nya hyresgästen med. Vi siktar på att ha renoveringen klar vid årsskiftet, säger han.
Att renovera det skyddsmärkta huset är en grannlaga uppgift. Huset byggdes 1848 åt greve Gustav von Essen och har sedan varit hem åt konsul Nils Persson och hans familj. Nu är det ganska slitet. För renoveringsarbetet är en byggnadsantikvarie från regionmuseet inkopplad.
Hasabs plan är att samla administration, ekonomiavdelning, marknadsavdelning och lönekontor här. Idag är enheterna på olika platser i stan.
– Det vore bra att samla gänget som servar våra olika verksamheter. Konsul Perssons villa ligger strategiskt bra nära Knutpunkten. Vi har många externa gäster. Kulturhistoriskt harmonierar huset väl med det historiska Sofiero, det funktionalistiska konserthuset och de mer modernistiska husen i bolaget, säger Max Granström.
Villan byggnadsminnesmärktes 1967– ett skydd som förtydligades och utökades 2001.
Vad betyder läget?
– Jag tycker om gränslandet mellan söder och norr i Helsingborg. Villan ligger och blickar åt båda hållen. För oss är det viktigt att koppla ihop stadsdelarna.
Om ni gör kontor av Villan, hur öppen blir den då för allmänheten?
– Jag ser inte detta som enbart kontor utan också som ytterligare en scen. Huset har ett par riktigt bra större rum där vi kan presentera vår kärnverksamhet, ha mindre konserter eller seminarier. Det här är ett jättespännade alternativ för oss.
Huset har fått behålla mycket av sitt ursprungliga utseende med många vackra detaljer.

Konsul Perssons villa

Huset byggdes 1848 åt greve Gustav von Essen och var på sin tid Helsingborgs största privatbostad.
Villan är byggd i senklassicistisk stil. Andra våningen som var representationsvåning har större fönster.
Konsul Persson köpte villan 1883. Han lät bygga den pelarburna entrén och balkongen ovanför.
Studenterna flyttade in 2003 och lämnade villan under påskhelgen, för att flytta in i ”Helsingborgen” - tidigare Gustav Adolfs församlingshem.
Gå till toppen