Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandåkerskolan vaktas kvällstid efter nazistbesök

Politiker planerar kärleksbombning i protest mot oinbjudna nazister.

Händelsen på Sandåkerskolan under onsdagskvällen har dokumenterats och kommer att polisanmälas, uppger rektor Charlotte Rosdahl Larsson.Bild: Privat
Under onsdagskvällen satte ett antal personer från en nazistisk organisation upp klistermärken och avspärrningsband utanför skolan.
Rektorn Charlotte Rosdahl Larsson berättar att de unga män som satte den högerextrema propagandan sprang iväg när Häljarpsbor kom till skolan och frågade vad de sysslade med.
– Det är hedervärt att det finns civilkurage i byn, säger Charlotte Rosdahl Larsson.
– Jag är väldigt tillfreds med att Häljarpsborna ingriper och att skolan är allas angelägenhet.
På entrédörren sattes också ett handskrivet brev. Detta riktade sig direkt mot den föreläsning med den före detta flyktingen Navid Modiri samt ex-nazisten Tobias Swahn — ett försök att ”hjärn-tvätta era elever”, enligt brevet, som inte undertecknats med något personnamn.
– Det är väl det de är arga på helt enkelt, säger rektorn.
Händelsen kommer att polisanmälas.
Under torsdagen har händelsen tagits upp för diskussion i samtliga klasser.
– Det fanns elever som såg det här igår kväll och tyckte det var obehagligt, säger Charlotte Rosdahl Larsson som också berättar att några enstaka föräldrar hört av sig om detta.
Skolan kommer under en tid att sätta in extra väktarbevakning under kvällstid. Under torsdagen finns också extra rastvakter, skriver skolan på sin hemsida.
En webbplats som tillhör den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) står som avsändare på brevet och klistermärkena. SMR är en svensk militant nazistisk organisation som säger sig vilja ”skapa en nordisk nationalsocialistisk republik”. Flera av frontfigurerna är dömda för grova brott och SMR uppmanar sina medlemmar att beväpna sig.
Kommunfullmäktigeledamoten Karl Philip Nilsson (L) har tagit initativet till en så kallad kärleksbombning, i protest mot onsdagens nazistbesök. Tanken är att samla ihop människor för att visa avståndstagande genom att exempelvis klistra upp pappershjärtan.
– Vi måste visa att vi är en öppen och tolerant stad, säger Karl Philip Nilsson.
Han hoppas att både elever, föräldrar och omkringboende kan samlas utanför skolan på 18.30-tiden på torsdagskvällen.
Vet du mer om händelserna under onsdagskvällen? Kontakta vår reporter på mejl eller 040-280099.
Gå till toppen