Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brysselterroristerna planerade ny attack mot Paris

23-årige Osama Krayem från Malmö ska ha gripits som misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel.

Belgisk polis grep under fredagen flera personer som misstänkta för terrorattackerna i Bryssel.
En av de gripna är den 31-årige Mohamed Abrini, som har jagats misstänkt för att ha varit delaktig i terrordåden i Paris i november förra året. Han har enligt belgiska åklagarmyndigheten erkänt att han är "mannen i hatt" som fångades av övervakningskameror på flygplatsen. Under lördagen häktades han, anklagad för terrorbrott. 
Det var vid åttatiden på tisdagsmorgonen den 22 mars i år som två självmordsbombare, Ibrahim El Bakraoui och Najim Laachraoui, utlöste sina bomber på flygplatsen i Bryssel. En tredje mans sprängladdning exploderade aldrig utan han lämnade flygplatsen. Mannen, som var klädd i hatt, ska alltså vara Mohamed Abrini.
En timme senare utlöste Khalid El Bakraoui (bror till Ibrahim El Bakraou) sin sprängladdning på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek.
Två dagar före Parisattackerna blev Mohamed Abrini fångad av övervakningskameror på en bensinstation tillsammans med den terrormisstänkte Salah Abdeslam, som senare greps i Belgien under dramatiska omständigheter.
Enligt radio- och tv-bolaget VRT greps Abrini i området kring Brysselstadsdelen Anderlecht, som ligger i anslutning till Molenbeek, där flera andra terrormisstänkta har gripits.
Abrini har tidigare dömts till fängelse för väpnat rån och betraktas som farlig.
Ytterligare en person greps som ska ha setts tillsammans med en av självmordsbombarna i Bryssels tunnelbana. Mannen är svensk medborgare, bekräftade den belgiska federala åklagarmyndigheten för TT under söndagen.
– Han kommer från Sverige, säger talespersonen Eric van der Sypt.
Den misstänkte mannen ska vara 23-årige Osama Krayem. Osama Krayem kommer från Rosengård och på sin Facebooksida har han tidigare synts posera med vapen och IS-flagga. Han ska själv ha lagt ut bilden, som tros vara tagen i den syriska staden Deir az-Zor, på Facebook i januari 2015. Flera personer från Malmö har gillat bilden och kommenterat den positivt. "Må allah älska dig", "Må allah skydda dig habibi" och "haha kungen sån riktig isissssss" lyder några av tillropen.
På sidan har han också publicerat en avrättningsvideo.
Läs också Jihadist från Malmö i IS propagandakrig
Enligt polisuppgifter till Sydsvenskan var Osama Krayem före sin radikalisering tätt knuten till den organiserade brottsligheten i Malmö. Underrättelseuppgifter från polisen gör gällande att han framförallt kopplades till de kriminella kretsarna kring Seved.
Osama Krayem ska, enligt uppgifter i flera belgiska medier, ha återvänt till Europa via Grekland med ett falskt pass i september förra året. 
Läs också "Varför skulle vi i Malmö vara förskonade från extremister?"
Han ska ha identifierats på övervakningsbilder som togs i samband med att han köpte väskor i ett köpcentrum. Väskorna har sedan använts vid attackerna i Bryssel.
Enligt Eric van der Sypt på belgiska åklagarmyndigheten har utredarna varit i kontakt med svenska myndigheter angående svensken. 
– Vi undersöker nu om Osama K kan identifieras som person nummer 2 vid bombdådet på tunnelstationen. Person nummer 2 filmades också vid ett köpcentrum när han köpte väskor som användes vid dådet, sa åklagaren Eric van der Sypt vid en presskonferens i fredags.
Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen, vill inte kommentera gripandet av Malmöbon utan hänvisar alla frågor till belgiska myndigheter.
– Du skojar!
Det säger en Malmöbo som har varit bekant med Osama Krayem, när HD och Sydsvenskan berättar om gripandet i Belgien. De två gick en del av grundskolan ihop.
– Vi har gemensamma vänner så jag vet vem det är. Men jag känner honom inte.
Vad tänker du om att han misstänks för något sådant här?
– Jag tänker egentligen inte så mycket på honom i sig, utan mer på att så många man har växt upp med har hamnat snett. En har blivit terrorist, en annan sitter inne för mord. Jag ser en helhet.
Malmöbon har sett Osama Krayems Facebookinlägg som hyllar Islamiska staten, men han har svårt att tro att de som gillar och kommenterar positivt verkligen stödjer terrorn.
– Jag tror att det är vänner som växt upp med honom och att det är därför de skriver som de gör. Jag har också sett att det är någon som argumenterar mot honom.
Under helgen har framkommit uppgifter om att den terrorcell som slog till på flera platser i Bryssel i mars egentligen hade tänkt utföra en ny attack i Paris. Men när den franska polisen överraskade männen genom att gripa flera nyckelpersoner valde man med kort varsel att utföra attackerna på närmre håll, uppger belgiska åklagare.
"Flera delar i utredningen har visat att gruppen till en början hade för avsikt att slå till mot Frankrike igen", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande och fortsätter: "Överraskade över hur snabbt utredningen gick framåt beslutade de att genomföra en attack i Bryssel".
I fredags frigavs också en 35-årig man som har hållits frihetsberövad i Belgien sedan i november i fjol, misstänkt för kopplingar till Parisattackerna, rapporterar det belgiska public service-bolaget RTBF.
Mannen, som friges med stränga restriktioner, nekar till inblandning, enligt hans advokat.
Gå till toppen