Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

DSB slutar fotografera av id-handlingar

Danska tågbolaget DSB slutar fotografera id-handlingar vid kontrollerna på flygplatsen Kastrup.
Från tisdag 12 april räcker det att visa giltigt id.

Bild: Lars Brundin ARKIV
"Erfarenheterna från de första tre månaderna med id-kontroller visar att vårt system fungerar" skriver DSB:s affärsutvecklingschef Aske Wieth-Knudsen i ett pressmeddelande.
Alla bildfiler som har sparats på en server, kommer nu att raderas.
Sedan id-kontrollerna av passagerare som vill ta tåget till Sverige infördes 4 januari har ungefär en miljon människor passerat dem. Alla har fått sina id-handlingar fotograferade i spärrarna på perrongen.
Men nu menar DSB att det är säkerställt att ingen kan stiga ombord på tåget, utan att ha blivit kontrollerad.
Under perioden har ett fåtal tågpassagerare kommit till den svenska gränskontrollen i Hyllie utan id. Men inte i något fall har DSB ställts till svars för att ha brutit mot sin kontrollskyldighet, det så kallade transportörsansvaret.
DSB skriver i sitt pressmeddelande att beslutet att sluta med id-fotograferingen kan ändras om de svenska myndigheterna klagar. Men just nu vill man minska störningarna för resenärerna, och snabba på kontrollerna.
Gå till toppen