Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor ökning av brott av flyktingbarn

De senaste veckorna har antalet brott som begås av ensamkommande flyktingbarn i Helsingborg ökat avsevärt. ”Det intressanta är att ökningen är markant och att det inte är ett enda boende som är drabbat”, säger psykolog Annicka Lang.

Annicka Lang, psykolog.Bild: Håkan Flank
Som polisens förundersökningsledare i ungdomsärenden i Helsingborg har Thomas Anderberg en god överblick över brott där de misstänkta inte fyllt 18 år.
Förra året tillkom en ny kategori brottsanmälningar – från stadens boenden för ensamkommande flyktingbarn.
– Vi etablerade snabbt ett nära och bra samarbete med staden och med de sociala myndigheterna. Det samarbetet har varit väldigt lyckat och fungerat väldigt väl när vi utrett brott med anknytning till flyktingboendena, säger Thomas Anderberg.
Men de senaste veckorna har någonting hänt.
– Från att det begåtts 1-2 brott i månaden på flyktingboendena så har vi nu 1-2 brott om dagen, säger Thomas Anderberg.
På senare tid har polisen dagligen ryckt ut till boendena på Drottninghög, Brigadgatan och Industrigatan för att ta upp anmälningar, främst om misshandel och skadegörelse men i några fall misstänks de ensamkommande flyktingbarnen även för snatterier i närliggande butiker.
– De flesta anmälningarna handlar om att flyktingbarnen slåss med varandra eller ger sig på personalen, säger Thomas Anderberg.
Förutom att våldet skapar otrygghet på hemmen krävs större samhällsinsatser än vid de flesta andra polisutredningar.
Varje gång en misstänkt ska förhöras av polisen måste en försvarsadvokat, en god man, en tolk, en socialtjänsteman och en polisman närvara vid förhöret.
– Det är en grannlaga uppgift att få ihop ett förhör, säger Thomas Anderberg.
Hittills har den dramatiska ökningen av antalet brott som begås av flyktingbarn inte fått några märkbara konsekvenser för polisens verksamhet.
– Handläggningstiderna i vissa utredningar har blivit något längre. Men så här kan det inte gärna fortsätta. Vi ska ha möten med kommunen för att diskutera orsaken till det som sker och vad vi kan göra åt det, säger Thomas Anderberg.
Annicka Lang är psykolog och behandlingschef på omsorgsföretaget Humana med många års erfarenhet av att arbeta med ensamkommande flyktingbarn. Utan att ha möjlighet att studera fenomenet närmare vill hon inte med säkerhet uttala sig om varför antalet brott på Helsingborgs flyktingboenden ökar just nu. Men hon ser en rad tänkbara förklaringar.
– Det intressanta är att ökningen är markant och att det inte är ett enda boende som är drabbat. Man skulle kunna titta på vilka barn som är inblandade i brotten. Är det de som fått besked om att de ska skickas tillbaka till sina hemländer eller är det barn som går i väntans tider? Der är till exempel länge sedan någon skickades tillbaka till Afghanistan men med Somalia är det annorlunda. Sådant spelar stor roll, säger Annicka Lang.
Hon ser ovisshet och hemlängtan som två högst tänkbara faktorer till våldsamheterna som utbrutit på boendena på senare tid.
– Ovissheten är jättesvår att leva med. Många barn har haft en familj och känt sig betydelsefulla och älskade innan de kom till Sverige. Efter en tid känner de hemlängtan och oro för sina nära och kära, det är en stor psykisk anspänning att leva med, säger Annicka Lang.
Flera av de ensamkommande flyktingbarnen har gemensamt att de aldrig haft en normal relation till en vuxen person. Några har varit sexslavar eller barnsoldater.
– Några av de här killarna har levt fruktansvärda liv och varit med om vidrigheter som svenska barn inte ens sett på tv, säger Annicka Lang.
Hon ser dessutom ytterligare en, tämligen enkel, förklaring till att våldsamheter då och då sker på flyktingboenden.
– Många av killarna kommer från en kultur och tradition där man löser konflikter med vapenskrammel och våld. De är inte mycket för att prata om problemlösningar.
Men Annicka Lang framhåller också att det måste markeras tydligt mot flyktingbarnens beteenden.
– Vi får aldrig acceptera att de slår varandra på käften men vi behöver vara varsamma och försöka inge hopp i dem, att få dem att stå ut och se världen med tillförsikt.
Gå till toppen