Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Improvisation i kärlek på scen

Än är det några veckor kvar till premiären av slutmusikalen som treorna på Apelrydsskolan sätter upp, men replikerna sitter redan. Och skulle man glömma, ja, då är det bara att köra på italienskt vis.

– Ynkrygg! Gå och leta rätt på den där Pasquale! ropar Linda Johansson teatraliskt med manuset i hand när hon övar sina repliker med klasskamraten Sigge Corengia som har hand om ljud och ljus.
På Apelrydsskolan arbetar treorna på musikteaterprogrammet intensivt i två veckors tid med att repetera och förbereda sin slutproduktion, en teaterpjäs som formas till musikal i elevernas händer med dans och musik.
I år är det Carlo Goldonis ”Två herrars tjänare” från 1700-talet som får nytt liv med 80-talslåtar, pop och så lite Vivaldi. All musik har fått nyskriven text som ska passa handlingen.
Att ta sig an den italienska pjäsförfattarens verk innebär även att ge sig på teaterformen ”commedia dell´arte”, vilket betyder mycket fritt spelrum, publikkontakt och improvisation på scen.
Det är en utmaning som eleverna antar mer än gärna.
– Ibland säger någon ”åh, jag har glömt alla mina repliker”, men då kör vi bara. Vi har verkligen lekt oss fram, konstaterar Olivia Ohlsson.
Hon spelar Smeraldina, som har en flört med huvudpersonen Truffaldino. Det är för övrigt bara en av tre kärlekshistorier i den komiska pjäsen.
Ettorna och tvåorna hjälper också till, men det är treornas uppgift att hålla i strängarna och sy ihop hela produktionen.
– Man lär sig jättemycket, det är många inblandade och mycket kaos, säger Olivia Ohlsson och fortsätter:
– Det är det här man ser framemot när man börjar ettan.
Bredvid henne står Vincent Ydström som just har svidat om till sin rollkaraktär Silvio med tidsenlig utstyrsel. Han håller med:
– Det är kul, för redan i ettan får man hjälpa till med treornas musikal och vara med och lära sig.
Så blir det dags att äntra scenen och fortsätta repetera. Premiär för pjäsen blir det först på torsdag 19 maj klockan 18.30, men eleverna sparar inte på krutet och kostymerna är på.
Nedanför scenen står teaterlärare Christina Lindsmyr.
– Eleverna jobbar väldigt självständigt och intensivt. Det är treorna som driver det och ser till att alla har något att göra, men något som är kul att se som lärare är att även ettorna och tvåorna lär sig jättemycket genom att vara med och hjälpa till, säger hon.
Uppe på scenen är det fullt ös när eleverna spelar ut en av de många komiska konflikterna i pjäsen. Men en passionerad kyss får allt annat att stanna upp.
Det är Truffaldino som fattat mod och tagit sin Smeraldina i famn.
Gå till toppen