Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: Svårt att sätta dit bedragare

Att sälja en skadad häst behöver inte vara brottsligt.
– Det är åtminstone väldigt svårbevisat, säger polisinspektör Anders Nilsson.

Om en ägare till en skadad häst upplever att hästen blivit frisk behöver hen inte göra sig skyldig till bedrägeri om hästen säljs vidare som ridhäst. Då behöver säljaren inte heller berätta för köparen om de tidigare diagnoserna.
– Skadade hästar kan ju faktiskt bli friska igen med rätt träning eller behandling, säger Anders Nilsson, som tidigare varit chef på Malmöpolisens bedrägerienhet.
– Köparen har också ett ansvar att ordna en veterinärbesiktning, så att man vet vilka skador som finns vid köpetillfället.
Läs också Svenskar luras att köpa sjuka danska hästar
Enligt Anders Nilsson får polisen sällan in anmälningar om skadade hästar som sålts som friska. Även om en anmälan kommer in är den ofta svår att utreda.
– Man måste veta att det är samma häst som kommit in till Sverige på torsdagen som sedan säljs på tisdagen. Ibland kan till och med det vara svårt att vara helt säker på.
– Man måste dessutom kunna bevisa att den svenska säljaren visste att hästen var skadad och inte hade anledning att tro att den blivit frisk.
För att det ska bli frågan om ett bedrägeri måste man enligt lag kunna bevisa att säljaren agerat vilseledande, gjort en vinning och att köparen skadats ekonomiskt.
– Det är klart att det luktar lite skumt att köpa utdömda hästar i Danmark och en vecka senare sälja dem i Sverige. Men att bevisa att brott har begåtts är en helt annan sak, säger Anders Nilsson.
Om en människa utsätts för ett brott ska saken utredas av polisen. Om ett djur råkar illa ut hamnar fallet i stället hos länsstyrelsen.
– Om någon säljer skadade hästar kan det vara ett brott mot djurskyddslagen, säger djurskyddsinspektör Henriette Bonde.
Hon har jobbat med djurskydd på länsstyrelsen i Skåne sedan 2009, men har sällan hört talas om fall där en person vid flera tillfällen har sålt sjuka hästar och påstått att de är friska. I dagsläget har länsstyrelsen inte heller koll på Birgit och Angelicas affärer.
– Men om vi får veta att någon har satt i system att sälja sjuka hästar på det här sättet så kan vi utreda det.
I djurskyddslagen står det att "djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom". Att sälja sjuka hästar och inte tala om att skadan finns kan orsaka just onödigt lidande hos hästen.
– Om vi kommer fram till att så var fallet gör vi en åtalsanmälan.
– Men det är också viktigt att veta att om man köpt en häst som visar sig vara skadad ska man inte fortsätta rida på den. Då är det i stället den nya ägaren som gör fel.
Läs också "Det här är big business för skrupelfria personer"
Bryter mot djurskyddslagen gör man också om man inte har tillstånd från länsstyrelsen för att bedriva en yrkesmässig verksamhet.
– Man måste till exempel ha tillstånd om man säljer fler än fyra hästar om året, eller om man håller fler än tio hästar på två år.
– Saknas tillståndet och vi upptäcker det blir det en anmälan och sedan får åklagaren besluta hur fallet ska tas vidare, säger Henriette Bonde.
Gå till toppen