Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Graffiti för höns prövas på Bjäre

En djungel med galande tuppar, bläckfiskar och en övervakande höna. Denna färgsprakande miljö förväntas öka trivseln under kycklingarnas uppväxt.

Graffitikonstnären Tim Nedrup fick det lite udda uppdraget och tog hjälp av fyra kollegor som under helgen färdigställde kycklingladan på Bjäre.
– Jag är mållös, så imponerad!
Per-Olof Ingemarsson, vd på Bjärefågel, är helt uppriktig när han visar upp resultatet av sin lite tokiga idé.
– Kravuppfödning är inte tillräckligt, vi måste tänka ekologiskt hållbart och hantera djuren på ett annat sätt, säger han.
Idén med djungelgraffiti är att påminna om hönsfåglars ursprungliga miljö.
Via en efterlysning på Facebook fick företaget kontakt med Tim Nedrup från Höganäs. Han är etablerad under artistnamnet Tim Timmey och har gjort flera stora graffitimålningar i offentlig miljö, bland annat på NK i Stockholm. Det är också han som har gjort den stora kycklingskulpturen i trä utanför Dunkers kulturhus i Helsingborg.
– Vi bollade lite idéer med Bjärefågel, men som konstnär vill man inte alltid detsamma som beställaren. Jag gillar att måla djur och föreslog en tiger, men det harmonierar kanske inte så bra med kycklingar så det fick bli en bläckfisktiger istället, säger han.
En graffitikonstnär har ett eget signum. Marian Dembkiewicz målar läckra bläckfiskar. Adam Algotsson kallar sig Appear 37 och har ett eget typsnitt. Men bokstäver bland kycklingar i djungeln.....jo, det funkar. I sina varma färger smälter de in och livar upp.
Björn Svensson och Christian Palla har också hjälpt till med målandet under helgen. Tolv timmar i sträck blev det, och nu återstår endast lackering så att färgen inte skavs av när byggnadens fönsterluckor öppnas och stängs för att reglera kycklingarnas ljus.
På fredag ska allting vara klart, för då kommer 4 000 kycklingar på vernissage.
– De är alldeles nykläckta och vet inget annat. Det ska bli väldigt spännande att se hur de reagerar. De kanske lockas till något särskilt motiv?
Per-Olof Ingemarsson kommer att följa kycklingarnas utveckling med intresse. Deras levnad är inte lång, 53–56 dagar, men det kanske blir en trevligare tillvaro så länge det varar.
– Vi får ofta studiebesök och räknar med att detta ökar intresset. Vi ska bygga en vägg av plexiglas så att fler kan se de fina målningarna, säger han.
Gå till toppen