Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kontakten med brodern i Malmö avslöjade Osama Krayem

Meddelandet på Facebook från Bryssel till Malmö gjorde att IS-jihadisten Osama Krayem kunde gripas. Nu är även hans bror intressant för Säpo.

Den 23-årige Osama Krayem från Rosengård och Malmö har i minst två år stått högt på Säpos bevakningslista.
I det här huset på Rosengård var Osama Krayem skriven fram tills han anslöt sig till IS i Syrien. Även hans yngre bror har bott på adressen. Kanske var det hit meddelandet som till slut avslöjade Osama Krayem skickades.Bild: Sydsvenskan
I fredags greps han vid en razzia i Bryssel, misstänkt för att ingå i den europeiska IS-cell som låg bakom terrorattackerna i Paris i november och Bryssel i december då totalt 164 människor mördades.
Läs också "Varför skulle vi i Malmö vara förskonade från extremister?"
Enligt åklagaren har Krayem erkänt att han gömde sig i samma lägenhet i Bryssel som Khalid El Bakroui timmarna innan terrorattacken den 22 mars. De åkte sedan tillsammans till tunnelbanan där El Bakraoui utlöste sin bombväska och sprängde sig själv i luften. Osama Krayem försvann från platsen, men fångades på övervakningskamera.
I efterhand har den belgiska polisen hittat Krayems fingeravtryck i en annan lägenhet i stadsdelen Schaarbeek där männen i det andra bombkommandot – de som slog till mot flygplatsen Zaventem – vistades före attacken. Osama Krayem har också setts köpa de väskor som Zaventem-bombarna använde.
Tre dagar efter terrordådet i Bryssel – den 25 mars – skickade den belgiska polisen ut en efterlysning med ett foto på Osama Krayem. Men fel identitet angavs: Naim Al Hamed.
Det var det namnet som stod i det falska syriska pass som Krayem använde när han i september i fjor återvände till Europa efter att ha stridit och terrorutbildats av Islamiska staten i Syrien.
Läs också Malmö kritiseras av Mona Sahlin
Några dagar efter det att efterlysningen gått ut skickade Osama Krayem ett meddelande via Facebook från sitt gömställe i Bryssel till sin bror i Malmö. Det snappades upp av Säpo som vidarebefordrade det till belgiska säkerhetstjänsten.
Det stod nu klart att Naim Al Hamed och Osama Krayem var en och samma person. Dessutom kunde belgiska polisen snabbt lokalisera honom i Bryssel.
Säpo vill i dag inte kommentera detaljer i utredningen. Men presschefen Sirpa Franzén säger:
– Efter de terrorattentat som inträffat i Europa förra året och detta har vi självklart ett omfattande internationellt samarbete med våra partners. Det kan handla om att dela och ta emot information i ett operativt läge eller i samband med en pågående polisutredning.
Fram till sommaren 2014 arbetade Osama Krayem i ett särskilt arbetsmarknadsprojekt inom Malmö kommun. Han lämnade landet kanske redan till sensommaren det året.
Vår granskning visar att så sent som i januari 2015 uppgav hans pappa till Skatteverket att sonen var avflyttad. I april samma år folkbokfördes han som försvunnen - "utan känd hemvist".
Men att Osama Krayem klippt alla band med familjen i Malmö när han anslöt sig till Islamiska staten i Syrien stämmer inte helt.
Till vänster: Osama Krayems 21-årige lillebror har en längre tid funnits i Säpos sökljus, enligt uppgifter till HD och Sydsvenskan. Han befinner sig troligen fortfarande i Malmö. ––– Till höger: Under våren 2015 stängdes Osama Krayems Facebook-konto. Innan dess fick han stöd för sitt engagemang i IS av sina vänner.Bild: Skärmdumpar Facebook
Under våren 2015 gör Osama Krayem en lång rad våldsbejakande statusuppdateringar på Facebook. Det framgår att han är i Syrien. Han poserar med automatvapen och publicerar avrättningsvideor från islamiska statens propagandaorgan.
Han får gillande tillrop i text från flera vänner.
"Må Allah älska dig", skriver brodern på Osama Krayems Facebooksida.
"Haha kungen sån riktig isisssss", skriver en kompis.
"Tung e du ..." svarar Osama från Syrien.
Läs också Olle Lönnaeus: Malmö måste jobba hårt mot radikalisering
Sent på våren 2015 släcks Osama Krayems offentliga Facebookkonto ner.
I augusti skriver brodern: "Har saknat dig jätte mycket min storebror! ett år sen jag träffa dig min bror, in shaa Allah gud är med dig hela vägen o in shaa Allah vi träffas i jannah, om vi inte träffas innan!!"
Jannah är det muslimska namnet på Paradiset.
Den 2 februari i år, en dryg månad före terrorattackerna i Bryssel, skriver lillebrodern:
"The most painful goodbyes are the ones that are never said .. and never explained!!! saknar dig min broor!!!"
Läs också Brysselterroristerna planerade ny attack mot Paris
Vid den här tiden är det allmänt känt att Osama Krayem tillhör mördarsekten Islamiska Staten. Uppdateringen får 55 likes av Malmövänner.
Enligt HD och Sydsvenskans källor har Säpo under en längre period intresserat sig även för lillebrodern eftersom även han bedöms vara radikaliserad.
Båda bröderna har enligt polisen rört sig i den undre världen i Malmö, särskilt i kretsarna kring Seved. Lillebrodern är fälld för rån, medan Osama Krayem alltså i stället valde att ansluta sig till IS.
Vi sökte på måndagen den två år yngre brodern. Han är fortfarande skriven på samma lägenhet i Rosengård där Osama Krayem bodde tillsammans med sina föräldrar tills han gav sig av till Syrien.
Gå till toppen