Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Giftmassor används för att täcka över Nårabs deponi

Under tisdagen eller onsdagen kommer troligen de första lastbilarna med giftmassor att lämna Klippans Läderfabrik och köras för slutförvaring på Nårabs deponi i Hyllstofta.

I förra veckan inleddes slutsaneringen av Klippans Läderfabrik. 100 000 ton förorenade jordmassor kommer att forslas till Nårabs deponi i Hyllstofta.
- Det är DT Recycling som är mottagare av de förorenade massorna men vi använder oss av Nårabs resurser, säger Cliff Dropp, delägare i DT Recycling.
- Meningen är att de massor som körs med lastbil från Klippan ska läggas som övertäckning på Nårabs deponi. Nårab ska sluttäcka sin deponi och det ska bli troligtvis en ren återvinningscentral i framtiden.. Man har tillstånd att delvis använda förorenade massor. Över dessa kommer dock ett lager av helt ren jord, förklarar Cliff Dropp.
Tanken är att lastbillarna ska rulla för första gången under tisdagen eller onsdagen. Beroende på om man kör med enbart bilar eller även med släp så kommer det att röra sig om mellan 2 800 och 8 300 transporter till Hyllstofta.
- Vi är inget stort företag men vi handskas med stora mängder föroreningar. I fjol var det 300 000 ton totalt. Klippans Läderfabrik är ett av våra absolut största åtaganden.
DT Recycling är ett Malmöbaserat företag men som också har en avdelning i Helsingborg. Enligt Cliff Dropp hoppas man kunna bygga en mottagningsanläggning i Helsingborg.
- Vi har en mottagningsanläggning i Malmö men i detta fall valde vi att använda Hyllstoftaanläggningen av miljöskäl inte minst. Ju kortare transporter desto mindre miljöpåverkan, säger Cliff Dropp.
Gå till toppen