Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Osama Krayem ingick i Islamiska statens specialtränade elitkommando

Terrormisstänkte Osama Krayem från Malmö kom snabbt med i mördarsekten IS elitkommando för attacker i Europa. ”Han var utan tvekan utvald”, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Efter terrorattacken i Paris i november i fjor fick Europas säkerhetstjänster information om att Islamiska staten byggt upp en särskild elitenhet av europeiska jihadister – specialtränade för att slå till i sina hemländer.
I en rapport från slutet av mars – tre dagar efter IS-dådet i Bryssel – beskrev den internationella tankesmedjan ISW (Institute for the Study of War) detta Europakommando.
De senaste åren har nästan femtusen män från EU-länderna rest till Syrien och Irak där de anslutit sig till IS för att strida för "kalifatet". Trehundra har rest från Sverige.
Bland dessa europeiska jihadister har IS-ledningen valt ut ett antal särskilt hängivna jihadister och specialtränat dem för attacker i Europa.
En konvoj med IS-soldater. Bilden är tagen sommaren 2014.Bild: AP/TT
Enligt ISW består detta "elitkommando" av uppåt 600 man. Även Europol beskriver i en rapport specialstyrkan, dock utan att ange någon numerär.
Nu tyder allt på att 23-årige Osama Krayem – som i fredags greps i Bryssel misstänkt för delaktighet i massmordet i Bryssel den 22 mars – ingick i specialstyrkan.
Läs också Brysselterroristerna planerade ny attack mot Paris
– Vi vet att IS har byggt upp ett särskilt kommando som specialtränats för operationer i Europa. Deras syfte är att destabilisera, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan.
– De vill locka fram en överreaktion från samhället öka islamofobin i Europa, vilket i sin tur ökar möjligheten för dem att värva nya jihadister.
– Ännu vet vi inte exakt vilken roll Krayem har spelat i Bryssel. Men han var utan tvekan utvald. Du kommer inte in i en sådan här operation om du inte har ledningens förtroende.
Läs också Kontakten med brodern i Malmö avslöjade Osama Krayem
Osama Krayem passar perfekt in i "mallen" för dessa specialtränade jihadister som skaffat sig stridserfarenhet i Syrien. Och han måste ha varit väl motiverad, för det gick snabbt för honom att bli betrodd.
Sensommaren eller hösten 2014 försvann han från Malmö, där han bodde med sin familj i en lägenhet i Rosengård.
Av hans statusuppdateringar på Facebook framgick snart att han åkt till Syrien och anslutit sig till IS.
Krayem poserade på bilder med automatvapnet Kalasjnikov och svarta IS-flaggor i bakgrunden, publicerade vidriga avrättningsvideor från terrorsektens propagandaorgan – men belönades ändå med rosa hjärtan och kärleksförklaringar från släkt och vänner i Sverige.
Läs också Olle Lönnaeus: Malmö måste jobba hårt mot radikalisering
Våren 2015 stängdes Facebookkontot och Osama Krayem försvann från offentligheten.
Vi vet nu att han återvände till Europa den 20 september med hjälp av ett falskt syriskt pass. Via den grekiska ön Leros tog han sig till staden Ulm i södra Tyskland.
Den 3 oktober i fjor hämtades han därifrån till Bryssel av Salah Abdeslam – en huvudperson under terrorattacken i november då 130 människor mördades. Abdesalam flydde från Paris, men skottskadades och greps i Bryssel i mars, några dagar före attacken där.
Läs också "Varför skulle vi i Malmö vara förskonade från extremister?"
Under transporten kontrollerade tysk polis bilen de färdades i. Men ingrep aldrig.
Enligt den belgiske åklagaren ingår Osama Krayem i den stora europeiske IS-cell som låg bakom terrordåden i Paris och Bryssel.
Flygplatsen Zaventem efter terrordådet den 23 mars.Bild: AP / TT
Centralgestalt i sekten var Abdelhamid Abaaoud, av belgiskt och marockanskt ursprung, som tidigare förekommit en rad av IS propagandavideor, bland annat när han hånskrattande släpar en hög med lik efter en pickup.
Ytterligare en "svensk" ingick i terrorcellen: Mohamed Belkaid, som bodde flera år i Märsta utanför Stockholm och som sköts till döds i en polisrazzia några dagar före IS-attacken i Bryssel.
Läs också Utdragen process väntar terrorsvensk
Det är ännu oklart om Osama Krayem spelade någon aktiv roll i Paris. Däremot anser sig åklagaren ha bevis för att Malmöbon var synnerligen aktiv i Bryssel: Krayem var "den andre mannen" som fångades på övervakningskamera i tunnelbanan tillsammans med självmordsbombaren Khalid El Bakroui starx därpå sprängde sig själv i luften.
Den belgiska polisen har hittat Krayems fingeravtryck i en lägenhet i stadsdelen Schaarbeek där männen i det andra bombkommandot – de som slog till mot flygplatsen Zaventem – vistades före attacken. Osama Krayem har också setts köpa de väskor som Zaventem-bombarna använde.
Gå till toppen