Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utdragen process väntar terrorsvensk

En lång process väntar för terroranklagade svensken Osama Krayem i Belgien.
Fallet växer med nya anklagade och gripanden i Bryssel.

Krayem och ytterligare tre personer som greps i förra veckan ska på torsdag infinna sig i Justitiepalatset i Bryssel för att avgöra om de ska hållas kvar eller inte.
— Men med tanke på fallets omständigheter så råder det inte någon större spänning kring det, säger det federala åklagarämbetets talesman Thierry Werts till TT.
23-åringen från Malmö är formellt anklagad för terrorbrott. Han pekas ut som den som följde med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui ned i tunnelbanan i Bryssel den 22 mars. Belgiska åklagare misstänker även att Krayem köpte väskorna som fylldes med sprängmedel inför attentaten.
Sannolikt dröjer det till 2017 innan en eventuell rättegång mot Krayem kan inledas. Som en jämförelse drar rättegången mot det jihadistnätverk som polisen slog till mot i januari 2015 i Verviers i östra Belgien igång först nu på fredag.
— Naturligtvis kan det inte pågå i åratal, men det kan ta lång tid innan man ställs inför rätta, det kan lätt fortsätta i minst ett år, säger Werts.
Svenska utrikesdepartementet har ännu inte fått bekräftat från belgiska myndigheter om Osama Krayem är svensk medborgare, och har därför inte öppnat ett fall i ärendet. Ambassaden har inte heller tagit emot ett önskemål om konsulärt stöd.
— Vi ställer frågan (om Krayem är svensk medborgare), och om de inte svarar så ställer vi om frågan efter ett tag, säger Cecilia Gillberg, presskommunikatör på UD.
Fallet växer hela tiden i omfattning. På tisdagen greps tre personer i Brysselkommunen Uccle, misstänkta för kopplingar till terrordåden i Paris i höstas. Belgiska åklagare har samtidigt riktat formella anklagelser mot två bröder som enligt belgiska medier ska ha "städat" den lägenhet i Etterbeek i Bryssel där bland andra Osama Krayem tros ha bott.
Utöver Krayem finns ytterligare en person med svenskanknytning i de pågående belgiska terrorutredningarna, i form av den tidigare Sverigeboende algerier som sköts ihjäl av polisen i ett tillslag i Brysselkommunen Forest exakt en vecka före terrordåden. Några fler svenskkopplingar säger sig dock inte Thierry Werts känna till.
— Vi har inga sådana uppgifter, säger Werts.
Gå till toppen