Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

16-våningshus planeras vid sjukhuset

Ett höghus och totalt 70 nya bostäder. Det är planen för två fastigheter vid Landskrona lasarett.

Det är högtflygande planer med 70 nya bostadsrätter intill Landskrona lasarett som på onsdagsmorgonen presenteras inne i gamla läkarvillan.
Landskrona stadsutveckling, till största delen ägt av Landskorna kommun, är på plats för att visa på nästa steg i pågående förnyelsearbete.
– Det är en viktig del för oss att ta hand om en förfallen miljö och presentera idéer för området, menar bolagets ordförande Kenneth Håkansson.
Och vd Christian Alexandersson pekar på att området har en potential med utgångspunkt från den en gång pampiga läkarvillan, byggd 1909 och ritad av Fredrik Sundbärg.
– Så vi gav en arkitekt i uppdrag att tänka utanför boxen, förklarar Christan Alexandersson.
Uppdraget landade redan under fjolåret hos Jais arkitekter som ritat Västerpark (se faktarutan) och även håller på med stadens byggplaner för Jönsaplan.
– Landskrona är en stad med väldigt stor potential. Det är fascinerande att se hur rik staden är på fina miljöer, säger arkitekten Mats White.
Han anser att Landskrona behöver ett nytt landmärke och berättar att han haft det närbelägna gamla vattentornet, även det ritat av Fredrik Sundbärg, i åtanke när han skissat på det nya huset. Han tilltalas också av läget, med utgångspunkt i Regeringsgatan som går ner till centrum.
– Det är ett rätt smalt hus, en solitär. På toppen blir det en penthouselägenhet med stadens bästa läge, säger Mats White.
– Vi har ritat likande hus tidigare, tillägger han och tänker närmast på prisade Bohus 5 på Dalaplan i Malmö.
Planerna presenteras morgonen efter stadsbyggnadsnämndens sammanträde. Politikerna i nämnden gav här klartecken till att starta planarbete för området.
– Det här är den typ av projekt som Landskrona behöver, säger Jonas Nilsson, planchef och tillförordnad stadsarkitekt, som också är på plats för att kommentera kommande stadsförvandling.
De 70 nya bostäderna är fördelade på 56 lägenheter i 16-våningshuset, fyra bostadsrätter i läkarvillan och tio radhus på dess tomt. Dessutom har man ritat in 55 p-platser ovan jord, och 15 under höghuset.
2,6 miljoner kronor stod det på prislappen för den gamla läkarvillan, Sjukhuskvarteret 19, som stod öde i många år. Den köptes samtidigt som grannfastigheten Sjukhuskvarteret 18, pris 6 miljoner kronor. Det är på den tomten som det spektakulära 16-våningshuset ska byggas. Medan hyreshuset med lägenheter närmast S:t Olovsgatan gatan blir kvar kommer enplansbyggnaden, med romska föreningen som hyresgäst, att rivas i juni.
– Deras hyreskontrakt löper ut sista maj. Vi har en dialog om att erbjuda en annan lokal, men de undersöker också möjligheten att flytta från staden, berättar Christian Alexandersson.
Parallellt med planprocessen pågår arbetet att hitta intresserade byggherrar och finansiärer.
– Vi varken köper eller äger av självändamål och ska inte bygga själva. Nu riktar vi oss mot marknaden, säger Christian Alexandersson som hoppas på byggstart redan hösten 2017.

Andra höghus i nordvästra Skåne

Ett 16-våningshus vid sjukhuset blir Landskronas högsta bostadshus. Men det är inte högst i nordvästra Skåne. I Helsingborg byggde Helsingborgshem Höjdpunkten med 22 våningar på Närlunda för ett par år sedan. På gång är också en tillbyggnad till Söderpunkten, som fastighetsbolaget Jefast äger. Planarbete pågår för 18 våningar högt bostadshus.
I Landskrona ville Serneke fastigheter från början bygga ett 18-våningshus i kvarteret Jäntan, gamla flickskoletomten i centrala Landskrona, som idag är parkeringsplats. Höjden är numera reviderad till 16 våningar och projektet befinner sig fortfarande på skisstadiet. Brf Västerpark i Landskrona med 12 våningar står i sommar klart för inflyttning. Här planerade HSB från början ett 15-våningshus men skalade sedan bort de översta våningarna.Landskronas högsta bostad är idag en privatbostad i gamla vattentornet.
I Höganäs byggdes Jefasthuset med 14 våningar för tio år sedan. Det var då Skånes tredje högsta, efter Turning Torso och Kronprinsen i Malmö.
Gå till toppen