Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Röda Kvarn blir hemvist för nykter dansklubb

Är du sugen på dans efter jobbet samtidigt som du inte längtar efter en lördag med huvudvärk? Nu premiäröppnar NKTR sin nyktra AW med disco på Röda Kvarn.

Röda Kvarns övre foajé blir hemvist för nystartade Klubb NKTR. Camilla Elisson och Kjell Gullberg är två av krafterna bakom initiativet.Bild: Tove Scherman
Det tog sin tid att hitta rätt lokal för initiativtagarna till NKTR. Det är precis ett år sedan de beviljades 50 000 kronor av stadens Visionsfond för ett nytt tillskott i Helsingborgs nöjesliv, där dansen står i skarpt fokus.
– Vi som ligger bakom det här älskar att dansa, men vi är inte lika pigga på nattklubbsmiljön, säger Camilla Elisson.
Vare sig hon eller de övriga bakom NKTR är några absolutister.
– Vi är inte ute efter att moralisera, men vi saknar ett dansställe med fokus på bara dans. Det går inte att komma ifrån att alkohol påverkar stämningen, dessutom saknar vi ett ställe där det är dans tidigare på kvällen, säger Kjell Gullberg.
Camilla Elisson fyller i:
– Själv har jag kommit upp i den åldern då jag inte vill vara helt orkeslös när lördagen kommer
Hallå träffar henne och Kjell Gullberg på Röda Kvarn. Där har Klubb NKTR sin premiär fredagen den 22 april.
Konceptet har inspirerats av det tidigare lunchdiscot Lunch beat på The Tivoli. Där träffades Camilla Elisson, Kjell Gullberg och dj:n Raffe Bergwall, som också ingår i gruppen bakom initiativet.
– Lunchdiscot var bra men var svårt att hinna med, vi är ute efter ett after work-koncept med dans och umgänge efter jobbet. Efter dansen kan du gå hem och äta middag eller bara koppla av, säger Kjell Gullberg.
Att hitta en lokal för projektet har inte varit det lättaste, förklarar Camilla Elisson.
– Det är inte många ställen som är intresserade av att driva arrangemang utan alkohol. Röda Kvarn är perfekt, det är ett inarbetat namn och alla vet var det ligger, säger hon och tillägger skrattande:
– Dessutom luktar det fräscht, till skillnad från en del nattklubbar.
Röda Kvarns Louise Leghammar berättar att foajén på övervåningen används för pausserveringar när biografen kör sina livesändningar. Hon vill att lokalen ska utnyttjas mer och föll direkt för NKTR:s koncept.
– Vi ser gärna att någon utifrån arrangerar något på övervåningen, och gärna återkommande. Vi vill ha liv och rörelse i huset, på så sätt får ju folk upp ögonen för våra andra arrangemang, säger hon.
Den initiala oron över att ljudnivån skulle läcka ned till biosalongen har hon släppt.
– Vi har provkört, ljudisoleringen är tillräcklig, säger hon.
Pengarna från Visionsfonden räcker för att för att köra Klubb NKTR under tio tillfällen. Förutsättningen för stödet är att det är gratis att gå in. Vad som händer när projekttiden är slut är inte klart.
– Vi får se hur det faller ut, blir det populärt är det kanske någon annan som vill köra ett liknande, vi får helt enkelt se, säger Camilla Elisson.
Klubb NKTR
Vad: After work-disco utan alkohol.
Var: Röda Kvarn
När: Premiär fredagen den 22/4 mellan 17 och 20.
Kostnad: Fri entré
Vilka: Camilla Elisson, Kjell Gullberg, Lise Enoksson, Raffe Bergwall med flera.
Mer information: Finns på Klubb NKTR:s hemsida och konto på Instagram.
Gå till toppen