Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Veteranbilsrally får en fortsättning

Joakim Gullberg och Frans Erlandsson startade ett veteranbilsrally som blev succé. I år blir rallyt större och arrangörerna hoppas på samma uppslutning.

I fjol blev veteranbilsrallyt Änglarundan en succé. Bara några timmar efter att fjolårets rally tagit slut bestämde sig arrangörerna Joakim Gullberg och Frans Erlandsson för att evenemanget skulle ordnas även 2016. Nu är planeringen för rallyt, som äger rum den 19-20 augusti, i full gång.
– Vi satt i bilen på väg hem efter att ha kört ett rally i Södertälje i fjol och bollade tanken på skoj. Vi kom fram till att det inte fanns något bra veteranlastbilsrally här omkring. Tidigare fanns ett i Helsingborg, men det är nedlagt, säger Joakim Gullberg.
De ville båda se om ett rally var genomförbart och tanken blev verklighet.
– I fjol hade vi 30 bilar i rallyt, de platserna fylldes på knappt en månad. Målet var att sammanföra folk med samma intresse. När man inte är så många har alla dessutom tid att prata med alla, säger Joakim Gullberg.
När veteranbilsrallyt ägde rum i augusti i fjol kom omkring 1 000 personer och tittade på bilarna som stod uppradade vid Erlandssons åkeri. I år hoppas arrangörerna på ännu fler.
Inför årets rally har arrangörerna dessutom ökat antalet platser i rallyt från 35 till drygt 50. Mycket på grund av att trycket redan i fjol var stort och att arrangörerna fick tacka nej till flera ekipage.
– Det kommer bilar från Stockholm i norr till Holland i söder. Det är mycket utländska bilar, bland annat 20 danska.
De 50 platserna tog slut på tio dagar, fortare än Joakim Gullberg och Frans Erlandsson kunde ana.
– Vi var lite nervösa att platserna inte skulle fyllas. Men det var ju obefogat i efterhand, säger Joakim Gullberg och skrattar.
Varför tror ni att det blev succé i fjol?
– Jag tror att det finns ett stort intresse och många chaufförer som gillar att åka. De som är lite äldre körde ju bilarna när det begav sig.
De 50 ekipagen kommer under lördagen att köra en tio mil lång runda i nordvästra Skåne och södra Halland. Bilarna, som måste vara minst 30 år gamla och väga 3,5 ton, och deras historia presenteras för besökarna. Bland annat kommer man kunna skymta Scania LBS 76 bulldog, en Volvo F88 67 års modell och en Scania LS76.
Var kommer ert motorintresse ifrån?
– Pappa har alltid hållit på med det. Motorer och hjul är roligt Sen är det något speciellt med gamla bilar, säger Joakim Gullberg.
För Frans Erlandsson, som äger och är VD för åkeriet, är också intresset förankrat sedan långt tillbaka.
– För mig har det alltid varit lastbilar. Jag har varit med sedan jag var 6-7 år. Sedan var jag tvungen att gå i skolan ett par år, men efter det var jag tillbaka. Det är en stor frihet, fortsätter Frans Erlandsson.
– Jag tror inte att man kan hitta något annat jobb där man önskar att klockan hade stannat lite, säger Joakim.
Så går rundan: Start vid Erlandssons Åkeri och vidare mot Bäckadal och Höja. Sedan vidare till Munka Ljungby och upp till Västersjön för färd över åsen till Hasslöv, Båstad, Förslöv, Margretetorp och upp till rastplatsen på Hallandsås för färd tillbaka till åkeriet via Tåstarp och Munka Ljungby.
Sugen på att se mer av fjolårets rally? Arrangörerna har gjort en bok om Änglarundan 2015 som nu finns för beställning på hemsidan.
Gå till toppen