Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Examenskonsert om apelsinresa

I vintras blev han kulturstipendiat i Helsingborg. Nu håller Jesper Nielsen sin examenskonsert om en apelsinresa.

Jesper Nielsen går sista året på musikhögskolan i Stockholm och när han skriver musik handlar det oftast om kammarmusik men han har ett öppet sinne när det gäller musik. Sin examenskonsert, som han ger i Stockholm under fredagen, är ett exempel på det sistnämnda.
Stycket heter "En apelsin berättar" och består av röstelement, fiol och två slagverk.
– Konserten är väl någon slags höjdpunkt på mastersutbildningen, säger han.
Än är han inte nervös men det kommer nog tror han.
Stycket han komponerat har en udda tillkomsthistoria. Jesper Nielsen är intresserad av att hitta annorlunda infallsvinklar och det har han funnit i det här fallet.
– Texten till röstelementen är hämtad ur ett skrivhäfte som legat kvarglömt i ett ödehus på den skånska landsbygden. Författaren är en 12-årig pojke som 1951 skrev en historia om en apelsins resa från Spanien via ett lastfartyg, över det mörka havet, till det kalla Sverige, säger Jesper Nielsen.
Texten skildrar resan utifrån apelsinens perspektiv medan musiken tar avstamp i 12-åringens värld i 50-talets Sverige.
– Jag har utgått från fantasin och associationen. I miljön som pojken har levt i och använt det som utgångspunkt i hur jag valt instrument. Men det finns också influenser från mig själv som 12-åring, säger han.
Under fredagens konsert ska också en skolkamrat till honom uppföra ett verk. Rosanna Gunnarsson är också intresserad av att söka inspiration från udda miljöer och hennes konsert siktar på att skildra den fysiska och mentala upplevelsen av att surfa på vågor.
– Vi har haft väldigt mycket nytta av varandra gett varandra feedback. I början var det två helt olika konserter. Men när vi började lyssna på varandras musik såg vi att vi har en hel del beröringspunkter, vi jobbar exempelvis båda med fältarbete för att hitta inspiration, säger Jesper Nielsen.
Konserterna ges vid två tillfällen på Dome of Visions i Stockholm under fredagskvällen.
Gå till toppen