Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Förorening hittad i Kungsparken

Föroreningar har hittats i Kungsparken. Men förhoppningen är att det inte ska försena parkens omgörning.

Föroreningen hittades i marken mellan Båthusgatan och Kranföraregatan.
Om drygt en vecka är det planerat att starta arbetena i Kungsparken längs med Kungsgatan, mellan Gröningen och Dunkers kulturhus.
Bland annat ska cirka 100 träd gallras ut och en ny gång- och cykelväg med belysning anläggas. HD har tidigare skrivit om projektet som innebär att en tredjedel av träden, som planterades i samband med bomässan H99, tas bort.
Men nu har man påträffat en förorening i marken som måste hanteras.
– Inför arbetet togs det markprover och ett av dem visade att det fanns en förorening strax över det som kallas Känslig markanvändning, säger Johan Hellberg på stadsbyggnadsförvaltningen.
Det handlar om kadmium, zink och den grupp av cancerframkallande ämnen som benämns PAH (Polycykliska aromatiska kolväten). Men alltså inte i några höga halter, enligt Johan Hellberg. Och inte heller i någon större omfattning. Det ska alltså inte jämföras med den stora saneringen av Gröningen förra året.
– Det här hittades i den norra delen av parken, mellan Kranföraregatan och Båthusgatan. Vi har därefter tagit kompletterande som inte visade något.
– Nu pågår en dialog med miljöförvaltningen om hur vi ska hantera det. Mer kan jag inte säga ännu.
Om det innebär att arbetet med parken försenas kan Johan Hellberg inte svara på.
– Men jag hoppas inte det. Planen är att starta i vecka 17.
Att forsla bort och ta hand om förorenade massor kan också fördyra projektet, som har en budget på sex miljoner kronor.
Gå till toppen