Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trots kritik – bageri säljer ”lyxnegerbulle” igen

Efter hård kritik ändrade Farmor Elsas bageri namnet på sin chokladboll. Men nu är det kränkande ordet tillbaka.

I februari rasade kunder och Svedalabor i sociala medier mot att bageriet valt att kalla en chokladboll för något helt annat. På skylten hade bageriet skrivit "lyxnegerbulle".
Läs också Bageri säljer ”lyxnegerbulle” – ägaren tänker ha skylten kvar
På Farmor Elsas bageri visade man ingen förståelse för de starka känslorna, och lät namnet stå kvar.
– Om vi har en kund som reagerar på namnvalet så står det tio kunder bakom som bara skrattar. Jag skulle säga att det är 1 av 500 som provoceras av detta, sade delägaren Michael Nilsson till Sydsvenskan.
Men efter att en mor med sin mörkhyade son gjort ett besök på bageriet och förklarat att ”det är ett skällord som min son kommer att få höra under hela sitt liv”, ändrades dock namnet till ”lyxbulle”.
Men en tid senare hade bullen fått ännu ett nytt namn – ”LyxN...boll”. Varför namnet då ändrades ville dock Michael Nilsson inte svara på.
När Sydsvenskan nu frågar varför det ursprungliga namnet är tillbaka vill han återigen inte svara, utan kräver betalt för att ställa upp på en intervju.
– Boka en tid och kom med ett prisförslag, så ska jag svara på era frågor, säger Michael Nilsson.

ORDET RATAS AV SPRÅKRÅDET

I "frågelådan" på Språkrådets hemsida ställs frågan om n-ordet är ett neutralt ord. Svaret lyder så här:
"Nej, neger är inte neutralt. [...]
Ordet har kommit att uppfattas som nedsättande. Detta beror sannolikt på att motsvarande ord på engelska (negro) under en lång tid undan för undan har glidit nedåt på stilskalan och nu av många uppfattas som ett skymford.
Det hjälper inte att hänvisa till att neger kommer av latinets niger som betyder 'svart'. Ordet har av utomspråkliga skäl blivit så gott som oanvändbart. Detta gäller även i sammansättningar som negerboll."
Gå till toppen