Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Drömmen är inte att stå på scen”

När kompisar ifrågasatte varför hon flyttade hem till Ängelholm svarade hon med en hashtag. Som 25-åring startade Sofie Hofvendahl sitt företag och har sedan dess jobbat enbart med dans i olika former, ett jobb hon trivs med.

Sofie Hofvendahl är danslärare, koreograf och verksamhetschef på Dansfabriken i Ängelholm.Bild: Evelina Gunnarsson
Sofie Hofvendahl har alltid sysslat med idrotter av olika slag. Fram tills hon var femton år var det gymnastik som gällde, då hade dans aldrig funnits på radarn.
– Jag gick på högstadiet och mina vänner dansade på Dansfabriken. Jag följde med dem en gång och sen var jag fast. Men det var aldrig så att jag funderade på att jag ville jobba med dans hela livet. I mina dagböcker skrev jag när jag var yngre att jag ville bli författare eller volontärarbeta, säger Sofie Hofvendahl.
2010 lämnade hon sitt jobb som project manager assistens på Hallandsåsprojektet för att starta upp ett eget företag, Nicosofie. Strax innan det hade hon vandrat pilgrimsleden och varit sjuk under en längre tid, vilket hade fått henne att tänka efter och få perspektiv på saker.
– När jag var runt 25 år slog det mig att ingen kommer stå framför mig och säga, här är ett jobb som är perfekt för dig. Så jag provade att starta eget företag.
Det gjorde hon tillsammans med Nicole som hon träffat på Dansfabriken.
– Nicole är inspiration för mig. Hon är så grundad som person och kan få ner mig på jorden med bara en mening.
I början jobbade hon på flera olika ställen bland annat som danslärare på skolor och med administration på Dansfabriken i Ängelholm. Sedan 2014 jobbar hon heltid som verksamhetschef, koreograf och danslärare på Dansfabriken.
– Undervisning och koreografi har alltid lockat mig mer än en karriär som dansare, Min dröm är inte att stå på scen utan att driva ett helt kompani som producent och koreograf.
– Det är ett otroligt roligt jobb som är mycket administrativt, men det handlar om något som jag tror på till 110 procent. Och det gör att de monotona sysslorna känns stimulerande.
Vad ger dansen dig?
– Jag får göra av med energi på en bra sak. Jag får utlopp för känslor, tankar och kreativa idéer. Jag behöver jobba hårt, jag gillar när det är tempo och mycket att ta tag i.
Det blir många sena kvällar i veckan och även när hon är hemma kan det vara svårt att släppa jobbet.
– Erik är min bästa anledning att inte jobba för mycket. Jag träffade Vi hade en intensiv romans sommaren 2003, sen hittade vi varandra tolv år senare och det kändes helrätt. Det är en skön kärlek när den är så självklar.
Sofie bodde dels en kort tid i Stockholm och dels en tid utomlands. Men det var inget som lockade. Istället vände hon hem till Skåne och Vejbystrand där hon bor i dag.
– Jag älskar Bjäre och Vejby, jag mår bra där. Kombinationen med Hallandsås, den milsvida utsikten, havet och Kullaberg är fantastisk.
Många av vännerna undrade varför hon valde att dra sig hemåt och bosätta sig i Ängelholm när hon hade kunnat ägna sig åt dansen i betydligt större städer. Därför skapade hon för några år sedan hashtagen #varförjagborpåbjäre på Instagram.
– Mitt inre tempo är så högt att det inte passar mig att bo i en storstad, detta är min version av att leva min dröm och här är jag nära min familj. Hashtagen började lite skämtsamt som ett svar på frågan om varför jag väljer att bo här.
Namn: Sofie Hofvendahl
Ålder: 30
Bor: Vejby
Familj: Mamma, bror, syster och Erik.
Gör: Verksamhetschef, koreograf, danslärare.
Intressen: Livet, möten och kärlek.
Det visste du inte om mig: Jag smygskriver musik ibland. Det är bara två-tre barndomsvänner som har fått höra.
Gå till toppen