Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är Söders dolda krogland

Polisen slog förra fredagen till mot den utpekade svartklubben Thaiföreningen på Furutorpsgatan. Men på andra sidan gatan kan en annan klubb fortsätta sin verksamhet i en gammal bensinstation. Tidningen har kartlagt en ljusskygg del av krogvärlden i södra Helsingborg.

Klockan är strax före 22. Blåljusen bryter lugnet på Furutorpsgatan. Polisbilar, målade och civila, svischar ner för gatan i hög fart.
De gör hastigt stopp vid klubben Thaiföreningen nära korsningen med Faktorsgatan.
Poliserna rusar in.
Vid 22-tiden förra fredagen slog polisen till mot den utpekade svartklubben Thaiföreningen på Furutorpsgatan. Bland annat beslagtogs ett 100-tal flak öl i lokalerna. Mannen som drev verksamheten misstänks nu för brott mot alkohollagen och lotterilagen.Bild: Britt-Mari Olsson
Några minuter senare råder lugnet igen. Poliserna är nu upptagna med att bära ut flak efter flak med beslagtagen öl till en skåpbil.
Förhör hålls med gäster och personal.
En pojke i tioårsåldern som funnits i lokalen med en anhörig tas om hand av socialtjänsten och körs iväg.
På andra sidan gatan, knappt 50 meter bort, lyser det från en annan lokal.
Dörren in dit står öppen och den som tittar in ser en bardisk.
I en lokal som ägs av bensinmacken ST1 håller en förening till. Där drivs en liknande verksamhet som den polisen nyss slagit till mot. I folkmun har klubben blivit känd som Macken.
Kommersen pågår för fullt, trots ordningsmaktens närvaro på andra sidan gatan.
Några av Mackens gäster är nyfikna. De kommer ut och tittar bort mot polisinsatsen vid Thaiföreningen. Sen återvänder de in på klubben igen.
På Thaiföreningen hittades spelmaskiner som polisen bedömer vara olagliga.Bild: Britt-Mari Olsson
Men de två klubbarna på Furutorpsgatan är långt ifrån de enda i området.
Det visar tidningens kartläggning.
På ett begränsat område runt Söder, från Södergatan och österut, har vi identifierat sex klubbar, där det regelbundet serveras alkohol utan serveringstillstånd. Det finns uppgifter om ytterligare några klubbar.
I samma område finns åtta godkända krogar med tillstånd. Restauranger som ska betala skatt och måste förhålla sig till lagar och regler.
Dessa krögare måste dessutom bekosta och klara av en alkoholkurs samt underordna sig myndigheternas tillsynsbesök. Kostnader och kontroller som klubbarna utan tillstånd inte behöver bry sig om så länge polisen inte kommer och knackar på dörren.
Det har man, före tillslaget mot Thaiföreningen, inte gjort på många år.
Jag hör från krögare på främst Söder som är förtvivlade över svartklubbarna. De utsätts för konkurrens från de illegala krogarna på ett extremt illojalt sätt, säger Gunilla Christiansson på kommunens tillståndsenhet.
Problemet har varit känt i åratal. David Magnusson (S), tidigare vice ordförande i kommunens tillståndsutskott, säger att han redan 2009-2010 hade bilden av hur det svarta klubblandet växt fram.
– Jag kan lätt säga att det fanns elva stycken på Söder vid den här tiden. Det är svartklubbar, men kallar sig föreningar. Jag och utskottets ordförande hade mycket diskussion om det här, säger David Magnusson.
Men det är inte mycket kommunen kan göra, annat än att informera polisen. Och det har man gjort.
– Uppgifterna som vi fick in skickades vidare till polisen. Det gjorde tjänstemännen, säger David Magnusson.
Ändå har verksamheten kunnat fortsätta, i princip ostört.
De utpekade klubbarna anser inte att de gör något olagligt.
De hänvisar till gemensamma inköp av alkohol, eller att de säljer alkoholen till självkostnadspris. De uppger att de är medlemsföreningar utan vinstintressen.
Men det räcker inte för att slippa kravet på serveringstillstånd i lagen.
Utan tillstånd får man bara servera alkohol vid enstaka tillfällen. Klubbarna på Söder har öppet dagligen.
Tre av klubbarna som vi kartlagt sticker ut i storlek.
Det handlar om just Thaiföreningen och Macken på Furutorpsgatan. Men också om klubben Helsingborgs dart och biljard som ligger i ett friliggande hus på Malmögatan. Där har det tidigare legat bank och videobutik.
De tre klubbarna driver mycket omfattande verksamhet. Det visar vår kartläggning i sociala medier och våra iakttagelser under våren.
På Macken har dörren varit öppen från 11 på dagen. Officiellt är det en biljardförening. De flyttade in i den gamla bensinstationen redan 2010.
I en butikslokal på Furutorpsgatan som tillhört bensinstationen ST1 ligger klubben som kallas Macken. Klubben har fortfarande öppet, trots att polisen slog till mot klubben Thaiföreningen bara 50 meter bort.Bild: Sven-Erik Svensson
Och det är många som lockats att slinka in där genom åren.
När vi spanar mot Macken vid lunchtid en måndag i februari ser vi från vår bil ett tiotal gäster komma och gå under en halvtimme. Några av dem som lämnar vinglar därifrån längs trottoaren.
Kvällstid är det ännu mer liv och rörelse. Vi stannar till strax innan klockan 22 en fredagskväll och bevittnar hur en man anländer i en vit limousine. Strax därpå lämnar en mycket berusad äldre man lokalen. Genom fönstren ser vi att det är bra med folk i baren och en trubadur underhåller så att det hörs ut på gatan.
Polisens förhoppning är att tillslaget mot Thaiföreningen ska få de andra klubbarna att stänga.
Men lite tyder på det.
För när vi vid lunchtid i tisdags sökte de ansvariga på Macken var klubben välbesökt.
Drygt tio personer och en hund fanns i den nedgångna lokalen.
Bardisken och några av de drygt tio gästerna på utpekade svartklubben Macken på Furutorpsgatan, när vi vid lunchtid i tisdags gjorde ett besök. Lokalen var rökig och flera av besökarna äldre.
En ensam yngre kvinna stod bakom bardisken. Ingen använde det ensamma biljardbordet eller darttavlan.
Någon ansvarig fick vi inte kontakt med. Varken då eller vid senare försök.
Profilerna på de tre klubbarna skiljer sig åt.
Den på Malmögatan drivs med en tydligare inriktning på dart och biljard. I ett större rum finns bardisk, storbilds-tv och biljardbord medan det gamla bankvalvet inretts med ett antal dartmaskiner.
Vid korsningen Malmögatan-Södra Stenbocksgatan finns klubben Helsingborgs dart och biljard. Tidigare har det friliggande huset bland annat inrymt videobutik och bank.Bild: Sven-Erik Svensson
Mannen som driver klubben säger att de i dag har 150 medlemmar. Han ger bilden av en klubb där eventuella överskott går tillbaka till medlemmarna.
Vår inriktning är nästan bara på dart och biljard. Vi säljer öl och sprit till självkostnadspris.
– Pengarna vi får in går bland annat till hyra, storbilds-tv och el, säger han.
Han är medveten om att hans klubb kan komma att stängas av polisen. Men planen är att fortsätta så länge det går.
– Funkar det inte får jag stänga ner. Det är tråkigt för medlemmarna.
Det gamla bankvalvet i lokalen på Malmögatan har gjorts om till dartrum.Bild: Sven-Erik Svensson
Baren på Helsingborgs dart och biljard. Enligt mannen bakom klubben säljer man alkohol till självkostnadspris, en öl kostar 15 kronor.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter tillslaget mot Thaiföreningen förra fredagen berättade polisen att man ser kopplingar till den organiserade brottsligheten.
Thaiföreningen drevs av en småföretagare i 60-årsåldern.
Mannen ägde under flera år det hus i södra Helsingborg där mc-gänget Hells Angels har en lokal.
Efter tillslaget misstänks mannen nu för brott mot alkohollagen och brott mot lotterilagen, eftersom det även fanns spelautomater på klubben.
Förutom att polisen i flera år har fått uppgifter om misstänkta svartklubbar från kommunen och krögare har detaljerade uppgifter också kommit fram när de själva utrett brott, även om det inte anmälts särskilt många brott från klubbarna.
En av utredningar gäller ett misshandelsfall från hösten 2012.
Då misshandlades två män på Macken.
Mannen som sedan dömdes för misshandeln beskrev i förhör med polisens utredare stället som en "svartklubb".
En annan utredning med många uppgifter gäller ett våldtäktsärende.
I förhör berättade både offer och förövare om hur de tidigare på kvällen först suttit på Macken och sedan fått köpa med sig en kasse öl därifrån.
Det senaste större tillslaget mot en svartklubb i Helsingborg som ledde till att någon bakom verksamheten dömdes skedde 2010.
Då slog polisen till mot en klubb på Gasverksgatan.
2013 slog polisen till mot Basement Club på Prästgatan. Men den utredningen lades senare ner efter beslut av åklagaren som bedömde bevisningen som för svag, och polisen fick lämna tillbaka den beslagtagna alkoholen. Nu är strategin att agera tillsammans med andra myndigheter, bland annat Skatteverket och Försäkringskassan, för att få ut så mycket som möjligt av utredningarna.
Att det gått lång tid mellan tillslagen beror enligt lokalpolisområdeschefen Sven Holgersson att polisen tvingats prioritera annat.
Det är mycket som ska göras. Jag vill inte skylla på resursbrist. Men vi har haft skjutningar, vi har haft mord, vi leder ligan när det gäller bostadsinbrott, säger han.
Inför tillslaget förra fredagen hade polisen planer på att slå till mot även Macken och klubben på Malmögatan.
Polisens tillslag mot Thaiföreningen är det första mot en svartklubb i Helsingborg sedan 2013. Den gången slutade utredningen med att polisen fick lämna tillbaka den beslagtagna alkoholen.Bild: Britt-Mari Olsson
Så blev det inte. Enligt Sven Holgersson mäktar inte polisen med flera parallella utredningar.
– Det krävs mycket personal. Många tror att det bara är att slå till, hämta spriten och köra därifrån så har man stängt svartklubben. Men det är oerhört viktigt att vi får in alla uppgifter, förhör, dokumentera hur det ser ut i lokalen. Sen ska det göras beslag. Det ska märkas upp. Det gör man inte i en handvändning. Det krävs 20-25 poliser för att fixa en krog. Att vi skulle vara 50 poliser för att ta en svartklubb till, det orkade vi inte med.
Ni lät en annan misstänkt svartklubb, på andra sidan gatan, fortsätta sin verksamhet. Sänder det inte dubbla signaler?
–  Jo, men vi kan bara göra en sak i taget. Nu gör vi det här klart. Sedan får vi ta nästa. Här handlar det också om att ta tag i fastighetsägaren och berätta för dem vad som finns i deras lokaler. Förhoppningsvis hyr fastighetsägaren inte ut till detta ändamål mer.
– Vi måste ha tålamod. Jag förstår att allmänheten kräver att vi ska slå till mot alla samtidigt. Men det kan vi inte, säger Sven Holgersson.
Gå till toppen