Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musiklek med trombonryms under skoldagen

Klippans musikskola erbjuder skolorna gruppundervisning på dagtid. Brassläraren Calle ger fler sätt att närma sig ett instrument.

Att lära sig spela trombon var svårare än vad 10-årige Simon Gilbertsson från början trodde.
– Men det är inte kul om det inte är svårt, säger han och fingrar på en färgglad lånetrombon i plast.
Fyra elever i årskurs tre på Krika bygdeskola har lektion i gymnastiksalen, det är andra terminen i rad som de har de lov att gå ifrån en lektion en dag i veckan för att lära sig spela.
Först värmer de uppmed en skala. Brasslärare Carl "Calle" Magnus Halén spelar före och barnen härmar på sina instrument.
– Bra! uppmuntrar läraren och sätter sedan hela gänget på uppgiften att spela en "Krika blues", en enkel och rytmisk melodi som de lärt sig utantill.
Carl MagnusHalénhar varit brasslärare på den kommunala musikskolan i runt 30 år berättar att han förr ofta åkte runt och gav enskilda lektioner i skolorna på dagtid. Sedan blev det mindre vanligt att eleverna fick lov att gå ifrån undervisningen.
Därför är hannoga med att visa att det han gör är förankrat i målen för musikämnet i läroplanen Lgr11. Där står det bland annat att eleven ska lära sig skapa musik genom att improvisera och imitera.
– Vi är inte så notbundna här, säger han.
Klippans musikskola har just nu 247 barnelever från alla delar av kommunen. Som överallt annars är det störst tryck på till exempel trummor och piano.
– Det är de instrument som syns mest i dag.
Men projekteti Krika, och ett som stråklärarna har i Östra Ljungby, gör skillnad.
– Det är roligt när Calle kommer och jag tycker att det är vanligare här att man spelar ett instrument, säger skolans ordinarie musiklärare Stina Skaarup.
I gymnastiksalen lider lektionen mot sitt slut. Hela gruppen går en runda runt salen, samtidigt som de spelar.
Bella Nordqvist berättar att hon står i kö på musikskolan för att ta enskilda lektioner. Anton Olsson och Elias Wikström funderar båda på att göra samma sak, men har inte bestämt sig. Simon Gilbertsson ska inte fortsätta.
– Jag har för mycket aktiviteter, säger han.
Gå till toppen