Bjuv

75 000 följer Simons klipp

Han är Skånes mest populära Let's player på svenska. För Simon Erlandsson, 18 år, är Youtube en möjlig karriär.

Ena halvan av pojkrummet ser mest ut som en studio. Ena kortväggen täcks av fem seriekopplade skärmar, flera kameror, studiolampor, mikrofon och en ljudanläggning. Härifrån har Simon Erlandsson de senaste åren styrt sin växande Youtubekanal xSimonsiggex.
"Det har blivit nästan som ett deltidsjobb, men framför allt har jag gjort det för att det är kul." säger Simon Erlandsson.Bild: Mats Roslund
Det var med teknikintresset allt började, berättar han. Efter ett första trevande försök, startade han sin nuvarande kanal 2012. Där spelar han framför allt Minecraft, ett svenskt spel där man formar spelvärlden själv.
– Jag tittade på hur andra gjort men har också försökt hitta min egen stil. Jag tror att jag är lite mer personlig än andra Let's players.
Ibland medverkar kompisar i klippen. I pojkrummet finns en ministudio med plats för tre spelare.
Ofta lägger han ut videor om resor han gjort och en gång fick Simons mormor vara med och svara på följarnas frågor.
Normalt följer han en veckorytm där exempelvis en Let's play laddas upp en bestämd dag, en videodagbok en dag och ett speltest en annan dag. Bara en dag i veckan är ledig i schemat.
– Mina föräldrar har aldrig haft regler för hur länge jag får sitta vid datorn. Men skolan går först. När jag jobbar är jag koncentrerad och utnyttjar tiden effektivt.
På kanalen spelar han framför allt Minecraft, vars estetik går igen i några figurer på skrivbordet.
Det var i början av 2013-2014 som antalet följare började växa så mycket att kanalen började ge reklamintäkter. Det ledde också till att Simon Erlandsson blev kontaktad av Splay Sverige, ett Youtube-nätverk som samlar svenska Youtube-stjärnor på samma sätt som ett skivbolag samlar artister. Han startade eget företag, 16 år gammal.
Mina föräldrar har aldrig haft regler för hur länge jag får sitta vid datorn.
På Dreamhack, mässan för den svenska nätbranschen, har Simon Erlandsson haft en egen monter där han träffar följare.
– När jag sitter här och spelar in känns de ibland bara som siffror på skärmen, men där fick jag stå och skriva autografer i tre timmar. Då är det på riktigt!
Klippen på sidan har enligt Youtubes egen statistik visats 19,4 miljoner gånger. "Det är sjukt, otroligt mycket".
Om det inte vore för skolan – han går teknikprogrammets andra år i Helsingborg – skulle Simon Erlandsson förmodligen kunna ägna sig åt sin kanal på heltid och leva på det. Men något hände i slutet av 2015. Lusten sinade.
Sedan några veckor tillbaka har han därför tagit paus. Videon där han förklarar sina skäl har över 30 000 visningar och mest har fansen varit positiva, säger han.
– Jag kände att jag inte utvecklades längre, som att hjärnan gick på repeat. Bättre då att komma igen med ny energi och nya idéer. Det höll de flesta med om.
Avsaknaden av bredband i Bjuv har hittills hindrat Simon från att livesända mer än då och då. Nu ser det ut att bli ett stadsnät. "Min familj har jobbat mycket för det", säger han.Bild: Mats Roslund
Efter gymnasiet planerar han att fortsätta studera till civilingenjör.
– Om jag inte fortsätter med Youtube.
Fotnot: Sveriges mest kände Let's player är Pewdiepie, alias Felix Kjellberg, som gör engelsktalande videos med en exempellös framgång. Han har över 43 miljoner Youtube-följare över hela världen.
Gå till toppen