Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Idrottsmuseet fyllde 40 år

40 år har gått sedan Föreningen Idrottsarkivet och Helsingborgs idrottsmuseum bildades. Det firades med kaffe, tårta och öppet Idrottens Hus.

Idrottsmuseet huserar sedan några år i ändamålsanpassade lokaler på entréplan i Idrottens Hus. På tisdagen var portarna öppna för allmänheten som bjöds på fika men framförallt fritt inträde till en vandring bland museets rariteter, klenoder och annan sportmemorabilia.
På tisdagsförmiddagenhade inte många andra än de närmast ordinarie sportintresserade herrarna som samlas här varje tisdag hittat till IH.
– Men flytten hit har verkligen blivit ett lyft, nu har vi runt 10 000 besökare om året, säger Föreningen Idrottsarkivets ordförande Christer Fermvik.
Han och föreningens övriga ideella krafter är väl medvetna om att det rutinerade manliga inslaget är tämligen dominant.
– Det är väl ett musealt problem att det ofta är något äldre människor som går på museum. Men vi jobbar aktivt för att locka hit yngre besökare och kvinnor, säger Christer Fermvik och nämner några av den senaste tidens föreläsningar med Lotta Falkenbäck, flerfaldig svenska mästarinna i konståkning och Therese Sjögran, Sveriges mesta landslagspelare i fotboll.
Och i höst arrangeras en utställning på temat Helsingborgs kvinnliga idrottsprofiler genom tiderna.
Men redan nu erbjuder idrottsmuseet en mängd sevärdheter. Göran Hassel, känd polisprofil och trogen tisdagsgäst i IH, har sin favorit klar:
– Det är ju Henrik Larsson-statyn och allt annat kring honom. Han är ju ändå störst av alla.
FIA:s hedersmedlem Hasse Sjöström är mest stolt och förtjust över innehållet i en speciell glasmonter. Bakom stadigt pansarglas står Caroline Segers och Henrik Larssons guldbollar på rad, tillsammans med den sistnämndes guldsko som han som ende svensk tilldelats efter att ha gjort flest mål för sitt klubblag i en europeisk högstadivision (2000-01).
Men idrottsmuseet rymmer förstås så mycket mer sporthistoria än firade fotbollsstjärnors karriärer. Som anekdoten om cyklisten Rickard Gustavson, som Hasse Sjöström så gärna berättar:
– När han deltog i Ivösjön runt cyklade han från Helsingborg till Bromölla. Sen vann han loppet och fick en stor spegel i förstapris. Så han slog in spegeln i wellpapp, tog den på ryggen och cyklade hem till Helsingborg.
Gå till toppen