Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polischefens vädjan efter passkaoset: Öppna drop in

Passkaoset håller på att knäcka polisens växeltelefonister. Passexpeditionerna borde öppna för drop in, menar Krister Nilsson, chef för polisens växel i Malmö.

Bild: TT
Det är omöjligt att skaffa pass i Skåne de närmaste sex veckorna. Och väntetiderna växer även i andra delar av landet. Den som vill ha tid redan imorgon får åka till Oskarshamn, Västervik eller Eksjö. Kan man vänta till 2 maj finns tider i Jönköping och Värnamo. I Halland finns däremot inga tider förrän 7 juni. Och i Kronoberg låg hela bokningssystemet nere under tisdagen "på grund av resursbrist".
Den kaotiska situationen slår hårt mot polisens civilanställda telefonister. Normalt ska 90 procent av alla samtal till 11414 besvaras inom 60 sekunder. Men de senaste veckorna har växeln varit så nedringd att väntetiderna som längst uppgått till femtio minuter.
Dessutom är många som ringer av förklarliga skäl ursinniga.
– Folk vill ha pass nu, för de åker på semester imorgon, eller om en vecka. När vi då måste förklara att det inte finns några lediga tider blir många frustrerade och arga. Det kan vara ganska hårda ord, säger Krister Nilsson, chef för växeln i Malmö.
– Mina telefonister kommer att drabbas av allvarliga hälsoproblem om de måste fortsätta med den här belastningen. Det är ett mycket allvarligt socialt och organisatoriskt arbetsmiljöproblem.
Rekrytering pågår för att bemanna upp passexpeditionerna. Men det tar tid. För att lätta på trycket menar Krister Nilsson att polisen borde öppna upp drop in-verksamheten igen, åtminstone tillfälligt.
– Det är så jag ser det. Jag skulle vilja att man införde drop in redan igår, för mina telefonister blir rejält utskällda av förtvivlade medborgare som ser sina semesterresor försvinna.
Om det blir som du vill, när blir då handläggningstiderna rimliga igen?
– Det borde vi klara inom ett par veckor, säger Krister Nilsson, som säger att han lyft frågan med polisledningen.
– Jag har inte fått konkreta svar på just drop in-biten. Kanske är man orolig över att man inte ska kunna stå emot trycket om man öppnar dörren. Att det då blir mer resurskrävande i det korta perspektivet. Men jag har svårt att se att vi inte skulle klara det.
Gå till toppen