Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två anhållna för 15 år gammalt dubbelmord

Snart 15 år har gått sedan ett gift par mördades i sitt hem på Planteringen. På tisdagen anhölls två män för dådet.

Norra Ljunggatan i Helsingborg i oktober 2001.Bild: Patrick Persson
De två nu anhållna männen är 42 respektive 49 år gamla. Den äldre av dem bor i Helsingborg medan den yngre är bosatt i Stockholmstrakten men tidigare har bott i Skåne. Båda satt häktade för dubbelmordet redan för drygt 14 år sedan men släpptes efter en tid av domstol.
– Utredningen drabbades då av pyspunka, har kriminalkommissarie Börje Sjöholm tidigare sagt till HD.
Han var spaningsledare då och är numera chef för polisens Cold case-grupp som i mer än ett års tid ägnat sig åt att försöka komma vidare i utredningen om dubbelmordet. En bit i bevispusslet är tidningsuppgifter som publicerades i samband med mordet, även om polisen inte vill avslöja på vilket sätt uppgifterna är intressanta. Modern kriminalteknik kan bli en annan viktig faktor. Börje Sjöholm har tidigare sagt att polisen hoppas få fram bevis med en kriminalteknik som inte fanns när morden skedde den 7 oktober 2001.
Klockan var runt 16.30 på söndagseftermiddagen när en pistolbeväpnad man tog sig in i en lägenhet på Norra Ljunggatan på Planteringen. I bostaden bodde en tvåbarnsfamilj. Vid tillfället var den 33-åriga kvinnan och hennes 40-årige make hemma. Utanför på gården lekte parets dotter som var i tioårsåldern.
Mördaren sköt av allt att döma paret så fort han blev insläppt. Mannen och kvinnan dog omedelbart. Grannar som hörde tumult skyndade till och en av grannarna lyckades hindra den lilla flickan från att se sina mördade föräldrar.
Flickan och andra barn blev senare viktiga vittnen när de kunde berätta om en man som sprang från brottsplatsen med en keps nerdragen för ansiktet.
Misstankarna kom snart att riktas mot de två nu anhållna männen. En av dem greps redan dagen efter mordet. Så småningom häktades båda men efter några månader släpptes först den ene och sedan även den andre. Ett beslut som innebar ett stort bakslag för polisens mordutredare.
Men nu har alltså de båda männen anhållits igen av kammaråklagare Lars Danielsson – samma åklagare som begärde dem häktade för drygt 14 år sedan.
– De har varit anhållna i sin frånvaro en tid och är nu skäligen misstänkta för mord, det är samma brottsmisstankar nu som då. Mer än så har jag inte att säga i nuläget, säger åklagare Lars Danielsson.
42-åringen och 49-åringen förhördes under tisdagen av polisen men vad som framkommit i förhören avslöjas inte. Senast på fredag måste åklagaren besluta om männen ska begäras häktade eller släppas.
En teori efter mordet var att motivet stod att finna i en konflikt som en av de misstänkta männen haft med paret. Parterna hade polisanmält varandra vid flera tillfällen för brott som olaga hot, skadegörelse och ofredande.
Gå till toppen