Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Vi med personlig assistans misstänkliggörs och det verkar som vi ses allt mer som en kostnad. Vi riskerar att växa upp i ett utanförskap. Det håller redan på att hända."

Vi undrar vilka direktiv den kommande LSS-utredningen ska ha. Ännu har inga officiella riktlinjer meddelats. Men både Magdalena Andersson och Åsa Regnér har i andra sammanhang pratat om att kostnaderna ska ned.
Det skriver Björn Häll-Kellerman och Nora Eklöv, ordförande respektive vice ordförande för Förbundet Unga rörelsehindrade.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) skriver att det finns en falsk motsättning mellan kostnadskontroll och rättigheter när det gäller LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (Aktuella frågor 17/4).
Men vi tycker det verkar som att Åsa Regnér och finansminister Magdalena Andersson (S) har bestämt sig.
Innan LSS-utredningen ens har påbörjats har Magdalena Andersson förklarat att kostnaden för assistansersättningen måste minska. Samtidigt har Åsa Regnér skickat ut ett regleringsbrev och uppmanat Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet beviljade assistanstimmar.Vad än Åsa Regnér säger verkar regeringens handlingar gå ut på att skära ner på antalet assistanstimmar. Det slår särskilt hårt mot oss barn och unga som idag har personlig assistans. Vi riskerar att växa upp i ett utanförskap. Det håller redan på att hända. Antalet beviljade assistanstimmar till oss har minskat drastiskt under de senaste tio åren, det visar Försäkringskassans egen statistik.
Vi har även sett försök med utökade kontroller när det gäller personlig assistans. Ett exempel är de som utfördes i Skåne och som avslöjades under våren 2015, i det så kallade Hässleholmsförsöket. Personer som ansökte om personlig assistans i Region Skåne blev erbjudna att läggas in på sjukhus för utredning under 27 timmar. På sjukhuset träffade de sökande psykologer, arbetsterapeuter, läkare och handläggare från Försäkringskassan som skulle utreda deras hjälpbehov.
Men i själva verket var all personal inblandad i ansökningsprocessen, något som den sökande inte fick veta. Det pågick spioneri och de som undersökte de funktionshindrade litade inte på dem. Från ansvarigt håll påpekades att det inte gjordes för att avslöja fuskare, utan för att få systemet i balans.
Vi med personlig assistans misstänkliggörs och det verkar som vi ses allt mer som en kostnad. Det som Magdalena Andersson och Åsa Regnér sagt och gjort visar på det. Men personlig assistans handlar inte om kostnader. Det handlar om rätten att leva ett liv med samma möjligheter som andra. Och staten har skyldighet att tillvarata den sökandes rättigheter, eftersom rätten till ett liv som andra inte kan tillgodoses på annat sätt.
Hur menar Åsa Regnér att våra rättigheter ska garanteras när Försäkringskassan fått i uppdrag att bryta antalet beviljade assistanstimmar? Det är redan svårt att få personlig assistans idag utan att Försäkringskassan har en sådan uppgift.
Vi undrar även vilka direktiv den kommande LSS-utredningen ska ha. Ännu har inga officiella riktlinjer meddelats. Men både Magdalena Andersson och Åsa Regnér har i andra sammanhang pratat om att kostnaderna ska ned.
Frågan vi därför vill ställa till regeringen är om utredningens syfte är att göra det bättre för oss som lever med funktionsnedsättning. Kommer utredarna att arbeta med att se till att vi kan leva våra liv som andra eller fokusera på att skära i kostnaderna?
Vi hoppas på det första, men regeringen har redan tydligt riktat in sig på det senare och därför är vi mycket oroliga.
Att regeringen snävat in våra rättigheter innan utredningen ens har börjat bidrar till ett mycket allvarligt demokratiskt problem. Utan personlig assistans kan barn och unga inte plugga, flytta, skaffa ett jobb eller för den delen engagera sig politiskt.
Det är svårt att förstå vad Åsa Regnér vill när hon i ena stunden uppmanar till att bryta antalet assistanstimmar och samtidigt säger att det inte finns någon motsättning mellan kostnadskontroller och att garantera rättigheter. Men det finns det. Om assistansen fortsätter att minska tvingas vi med funktionsnedsättning leva och acceptera ett liv med begränsade fri- och rättigheter.
Björn Häll-Kellerman
Nora Eklöv

SKRIBENTER

Björn Häll-Kellerman är förbundsordförande för Förbundet Unga rörelsehindrade.
Nora Eklöv är vice förbundsordförande för Förbundet Unga rörelsehindrade.
Gå till toppen