Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fågelparadis med industri som kuliss

Rostiga industrirester möter gröna växter. På Arne Gunnarssons smultronställe Hasslarps dammar håller naturen på att ta över igen.

– Jag brukar fika här uppe.
Kattarpsbon Arne Gunnarsson, redan halvvägs upp i backen, pekar upp mot ett stort vindskydd i trä som ligger en bit ovanför parkeringen. Där inne finns det bänkar längs med väggarna och framför ögonen sträcker Helsingborg ut sina åkrar.
– För mig är det här Skåne. Det gamla med bondgårdarna samtidigt som man ser motorvägen där borta och så elledningarna som sträcker sig över fälten.
Arne Gunnarsson sveper med armen längsmed horisonten. Hasslarps dammar besöker han gärna när han vill komma iväg men inte har lust att ta bilen.
– Det går lite i perioder hur ofta vi är här. Men ibland efter jobbet tar vi med fika och en termos och cyklar hit.
Området på 57 hektar är resterna av Hasslarps sockerbruk som var aktivt fram till 1993. De drygt tio dammarna, som förut försörjde bruket med vatten, lockar idag till sig en stor variation fåglar. Och fågelskådare.
– Gässen har just fått gässlingar, säger Thomas Terne som är på plats med sina kikare.
Han är uppvuxen i Hasslarp och besökte dammarna redan innan sockerbruket lades ner. Han är också styrelseordförande för Kullabygdens Ornitologiska Förening och gillar att området attraherar så många fåglar.
– Det är ett smultronställe trots sin konstgjordhet. Det har blivit ett spännande område av den gamla industrin, som en oas där det samlas spännande arter, säger han.
Det mest sällsynta han sett här är citronärla, trastsångare och småfläckig sumphöna.
Thomas Terne kommer ofta hit, även om häckningssäsongen är mellan april och juni. Arne Gunnarsson funderar en stund på sin favoritsäsong.
– Alltså, jag gillar att vara här när våren är på väg, eller att sticka hit en sommarkväll även om det är lite fullt under fågelsäsongen. Sen på vintern åker vi ibland hit och åker skridskor på dammarna, säger han.
Runt området ringlar sig stigar fram mellan dammarna och förutom fågelskådare är det populärt för hundägare och löpare att ta sig hit, berättar Arne Gunnarsson. Han tar täten längs en upptrampad stig.
– Ibland plockar vi nässlor här och har vi tur hittar vi även fläder, säger han.
Att området är gammal industrimark tycker Arne Gunnarsson är en del av upplevelsen.
– Jag gillar industrimiljön och att platsen bygger på en stor del av ortens historia. Det är härligt att se att naturen håller på att ta över igen.
Hasslarps dammar är en relativt okänd plats, i alla fall om du inte är fågelskådare, tror Arne Gunnarsson. Thomas Terne håller med.
– Letar man så kommer man ju hitta det men annars är det nog mest fågelskådare som vet om det, säger han.
– Smultronställen vill man kanske egentligen inte berätta om men här finns ju plats för många fler, säger Arne Gunnarsson.
Hasslarps sockerbruk grundades i slutet av 1800-talet och under den verksamma tiden var det främst där som ortens invånare jobbade.
1993 lades sockerfabriken ner och 1997 tog Helsingborgs kommun över delar av området.
Nu är det ett av nordvästra Skånes viktigaste tillhåll för häckande och rastande vadarfåglar.
Gå till toppen