Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Släckskumsgifterna finns i grundvattnet

Ämnet PFAS finns i grundvattnet och jorden vid gamla F10:s område. Det visar provtagningar som Försvarsmakten har gjort. Det är dock inte någon fara att dricka det kommunala dricksvattnet.

ArkivbildBild: Thomas Löfqvist 2012
Poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) fanns tidigare i släckskum som bland annat användes på den gamla flygflottiljen F10:s område i Ängelholm.
Om - och i så fall i vilken omfattning- PFAS är skadligt för människor är inte helt klarlagt. Men Livsmedelsverket rekommenderar ändå att bland annat kvinnor som är gravida eller ammar, ska undvika att dricka vatten med halter som överstiger 900 nanogram per liter vatten.
De prover som ett konsultföretag nu gjort på uppdrag åt Försvarsmakten, visar att det finns PFAS i grundvatten och jord på före detta F10:s område. Hur höga halterna är varierar. Men dricksvattenproverna som gjorts på området, ligger alla under Livsmedelsverkets gräns för när vattnet inte bör drickas av vissa grupper.
Vad det gäller grundvattnet har PFAS även spridits utanför själva området för gamla F10, berättar Lotta Wallin, miljöinspektör i kommunen.
– Det är jättetrist att det har spridit sig.
Nu kommer Försvarsmakten göra ytterligare prover: bland annat håller man nu på att undersöka halterna på vattnet för privata brunnar. Hittills har ett fåtal av dessa visat på förhöjda halter av PFAS, enligt kommunen.
– Vi kan inte se i nuläget att det finns någon anledning till oro, säger Folke Borgh på Försvarsmakten, som i nuläget inte kan uttala sig i detalj om det fortsatta arbetet i Ängelholm.
– Vi letar nu efter tekniker för att ta hand om kemikalierna. Men det är komplicerat.
När det gäller det kommunala dricksvattnet, visar kommunens prover från grundvattnet från Brandsvigs och Tollsjös vattentäkter på vissa, om än låga halter av PFAS: i mätningen från i år fanns det knappt fyra nanogram per liter, berättar Lotta Wallin, miljöinspektör på kommunen. Det kommunala vattnet går alltså att dricka utan problem.
De halter som uppmätts ska också vara helt oberoende av brandskummet på F10, vilket i sin tur beror på avståndet mellan vattenskyddsområdet och F10, samt grundvattnets riktning.
– PFAS kommer även med regnet, förklarar Lotta Wallin.

Syntetiskt framställda kemikalier

Poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är ett samlingsnamn på kemikalier som är framställda syntetiskt.
Uppmäts mer än 900 nanogram per liter vatten, så bör vattnet inte konsumeras av kvinnor som ammar eller försöker bli eller är gravida. Samma sak gäller för barn som får modersmjölksersättning.
Gå till toppen