Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags att grilla: Fixa ett kök utomhus

Utekök har trots vår tidsbegränsade säsong, blivit populära på senare år. Många gillar känslan av att laga mat i det fria, och grillmästaren kan få sällskap ute av flera kockar.

Bygg ett personligt utekök av lastpallar.Bild: Cuprinol
Uteköket är ett utmärkt projekt för överblivet byggmaterial. Lecablock, marksten och tegel fungerar som byggstenar och är tåliga material. Trä fungerar också, men måste då som allt trä utomhus behandlas.
Att bygga ett utekök är ett bra tillfälle för återbruk. Använd överblivet byggmaterial från förrådsbygge eller liknande, som vackert gammalt tegel eller marksten som blivit över.
Men ett utekök behöver inte innebära ett byggprojekt. Det finns färdiga moduler att köpa, allt från en enkel arbetsbänk vid grillen till ett komplett utrustat kök, inbyggt under tak.
Fördelarna med uteköket är desamma. Du slipper disk och kladd inomhus, och har du ett litet kök inomhus har du i uteköket möjligheten till ett stort kök med plats för många.
För den som vill ha en färdig lösning att bara rulla ut i trädgården finns olika vagnar att köpa. Den här kommer från Purus.Bild: Pressbild
Och när den där soliga sommaren kommer blir umgänget kring matlagningen Placeringen och planeringen av uteköket är avgörande för hur och om det faktiskt kommer att användas.
Om du inte har en kyl ute är det praktiskt att placera uteköket nära inneköket. Läget är också beroende av sol och vind.
Köket får gärna ha en lite skyddad plats, omgärda det med en eller flera "väggar" i form av spaljé eller en murad vägg. Matlagning utomhus är inte bara grillning och det finns moduler med inbyggda gasolbrännare.
En enkel elplatta kan komplettera grillen – för att tillaga tillbehör och hålla dem varma. Precis som inomhus är det viktigt att ha tillräckligt med arbetsytor. Tänk igenom vilken typ av matlagning du kommer att ägna dig åt, och planera därefter.
Räkna också med många kockar – det är trevligt att laga mat tillsammans, särskilt utomhus. Vatten behövs främst för disk och för att skölja grönsaker. Då räcker det med en enkel lösning: anslut utomhusslangen till blandaren i uteköket och ställ ett kärl under diskhon där vattnet får rinna ut. Om du vill dricka vattnet ur kranen ska du dock inte använda den vanliga trädgårdsslangen.
För den som har mycket pengar att lägga på uteköket: Det här modulsystemet heter Kitchen Island, kommer från Röshult och är formgivet av Broberg & Ridderstråle.Bild: Pressbild
Mer hem och trädgård hittar du i vår Himma-app. Den laddar du ner gratis här:
Gå till toppen